Kauza Diag Human: Šťáva má k penězům MUS ještě daleko

Josef Šťáva

Josef Šťáva Zdroj: Euro Tomas Novak

Společnosti Diag Human, která vede mnohamiliardový spor s českým státem, se zkomplikoval plán na získání části peněz, které Švýcarsko před lety zabavilo bývalým manažerům z kauzy privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Vrchní kantonální soud v Curychu se podle zjištění týdeníku Euro v polovině května usnesl, že pohledávka Diagu nepodléhá švýcarskému právu a exekutor ji tudíž neměl vymáhat.

Samotné rozhodnutí z loňského února o zajištění téměř 164 miliónů franků (3,4 miliardy korun) na již zmrazených účtech Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Luboše Měkoty, Oldřicha Klimeckého, Marka Čmejly, Petra Krause a Jacquese de Groota, které vydal soud v Ženevě, ale stále platí. Spor v Curychu se týká samotného postupu tamního Úřadu pro vymáhání pohledávek při obstavování bankovních účtů. Curyšský Vrchní soud posuzoval stížnost Diagu vůči předchozímu verdiktu soudu nižší instance, který také rozhodl ve prospěch státu.

„Švýcarské právo vyžaduje, aby zajišťovaná pohledávka sama, respektive předmětný závazkový vztah vykazoval vztah ke Švýcarsku. (…) Je nesporné, že zajišťovaná pohledávka nepodléhá švýcarskému právu, že švýcarské soudy nejsou příslušné a že zde nevzniklo místo plnění,“ uvádí se v rozsudku, jehož překlad má týdeník Euro k dispozici. Diag se vůči verdiktu znovu odvolal, spor se tak posune až k švýcarskému Federálnímu soudu.

Pokud Česko uspěje i v poslední instanci, bude klíčové sledovat, zda bude mít výrok dopad na hlavní linii sporu o zajištěné peníze, jenž se vede před soudem v Ženevě. „Chceme z tohoto rozhodnutí vytěžit maximum i před ženevským soudem,“ řekl ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris. Advokát Jan Kalvoda, který zastupuje Diag Human v Česku, se nechtěl ke švýcarskému rozsudku vyjadřovat.

Připomeňme, že celý spor se týká jen části zabavených peněz z kauzy MUS, švýcarská prokuratura v minulosti zajistila na účtech Koláčka a spol. celkem přes 660 milionů franků. Diag Human by navíc dostal peníze jen v případě, že by je soudy v případu údajného tunelování MUS přikleply Česku.

Kořeny sporu stát versus Diag Human sahají do začátku 90. let. Firma česko-švýcarského podnikatele Josefa Šťávy tvrdí, že ji poškodil tehdejší dopis ministra zdravotnictví Martina Bojara ohledně jejích obchodů s krevní plazmou. V posledních letech se Diag snaží vymoci požadované odškodné přes zahraniční soudy a exekuce. Odvolává se na nález tuzemského rozhodčího senátu z roku 2008, podle něhož mu měla Česká republika zaplatit více než osm miliard. Nový, přezkumný rozhodčí senát, který vznikl na popud státu a má začít jednat v těchto týdnech, Diag neuznává.