Kauza jízdenek. Další lidé kolem Rittiga jsou volní

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes dopoledne propustil na svobodu Petera Kmetě, obchodního partnera lobbisty Iva Rittiga, a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. V současné době rozhoduje o návrhu na vazbu pro advokáta Davida Michala. Trojice je společně s lobbistou Ivem Rittigem a advokátem Markem Stubleyem obviněna z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Už v pátek soud zamítl návrhy na vazbu pro Rittiga i Stubleyho. Osvobozený Rittig řekl, že zatím neví, zda z republiky odcestuje. Jeho právník Vlastimil Rampula doplnil, že obvodní soud označil návrh na vazbu za obcházení zákona.

Podle žalobce Adama Borguly ale existuje obava, že obvinění uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. V případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Zákaz vycestovat uložil Obvodní soud pro Prahu 5 obviněným v únoru. Cestovní doklady jim odňal na návrh žalobce, který měl tehdy za to, že vazbu lze v tomto případě nahradit alternativním opatřením. Obvinění si však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, jenž rozhodnutí zrušil jako nezákonné a nedůvodné.

Kauza Neograph

Pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.