Kauza levných šumavských pozemků jde znovu k soudu

Šumava (ilustrační foto)

Šumava (ilustrační foto) Zdroj: Huhulenik, CC-BY-3.0

Soud v Klatovech bude příští týden znovu řešit kauzu podezřele levného prodeje obecních pozemků v Prášilech na Šumavě. V srpnu 2012 byl nepravomocně odsouzen bývalý starosta za převod pozemků, ale na základě jeho odvolání Krajský soud v Plzni rozsudek zrušil a vrátil okresnímu soudu. Jedná se o pozemky, které bývalý prášilský starosta Kabát prodal po koruně za metr čtvereční pražskému advokátovi Miroslavu Zámiškovi.

Miroslav Zámiška, právník pražské advokátní kanceláře Bakeš & Partneři, zastupuje v řadě kauz stát a státní podniky i přes svou minulost spojenou s StB. Kromě advokacie se rodák ze šumavských Prášil zaměřuje na stavební činnost právě v této lokalitě.

Právník Zámiška a s ním spojení lidé Prášilům v posledních letech prakticky vládli. Proto Zámiškovi vyšel v roce 2007 i neuvěřitelně výhodný nákup obecních pozemků. Za dva tisíce korun získal od bývalého starosty Mojmíra Kabáta dva tisíce metrů čtverečních obecních pozemků. Tento obchod si však místní obyvatelé nenechali líbit a koncem roku 2010 ho soudně napadli. Loni jim dal soud za pravdu. Bývalý starosta Kabát (74) tak za kupčení s obecními pozemky dostal šestiměsíční podmínečný trest. Obec podle soudu obchodem s pozemky přišla o stovky tisíc korun. Kabát se však odvolal a Krajský soud v Plzni rozsudek zrušil a vrátil Okresnímu soudu v Klatovech. Nové hlavní líčení proběhne 12. února.

Občané Prášil navíc svou žalobu rozšířili v občansko-právním sporu i na pražského advokáta Zámišku. Nové vedení radnice již podalo civilní žalobu na zneplatnění kupních smluv na uvedené pozemky. Na nich se nyní stavějí horské apartmány. „Stavby apartmánů zastaveny nebyly, dle mých informací skuteční investoři nemají jistotu ohledně problému s pozemky pod a okolo apartmánů a dočasně přerušili práce,“ říká k aktuálnímu vývoji Libor Pospíšil, nový starosta Prášil.

Občanská žaloba, kterou chce radnice Prášil zneplatnit kupní smlouvy na předmětné pozemky u Okresního soudu v Klatovech zatím nebyla vypořádána. „Bývalý starosta a nabyvatel pozemků podali odvolání proti přistoupení obce Prášily na straně žalobců a proti nařízení žaloby na nabyvatele pozemků. Nyní je věc u nejvyššího soudu,“ říká Pospíšil.

Trochu přerostlé relaxační centrum

Zámiška v Prášilech narazil i s projektem Relaxačního centra. Stavba, která měla zvýšit úroveň obce, musela být před několika lety zastavena. Hrubá stavba se totiž proti původnímu projektu zdvojnásobila a vyrostla o jedno patro. O rozšíření projektu ovšem nebyla informována správa parku a stavební úřad činnost zastavil. I tato stavba vzbudila odpor některých místních. Ti chtějí, aby byl dodržen původní projekt, ti radikálnější dokonce chtějí rozestavěnou budovu odstranit.

Krajský úřad Plzeňského kraje v srpnu zrušil rozhodnutí stavebního úřadu v Sušici, ten v roce 2011 dodatečné povolení stavby Relaxačního centra udělil. Tak v podstatě došlo k legalizaci nynější stavby, která je v rozporu s územním plánem. „Nyní běží stavební řízení, v jehož rámci nám byl předložen projekt k vyjádření, který již regulativy územního plánu splňuje a počítá s demolicí stávajícího objektu. Otázka ovšem je jaké bude rozhodnutí stavebního úřadu a zda případně bude naplněno,“ říká Pospíšil.

Aktivity třiapadesátiletého Miroslava Zámišky v Prášilech jsou velmi široké. Spolu s Ladislavem Hršelem, který je v Archivu bezpečnostních složek veden jako důvěrník StB s krycím jménem Láďa, vlastní společnost Šumavské centrum zdraví. Zámiška je ve společnosti s podílem 51 procent jednatelem, Hršelovi patří zbytek, tedy 49 procent. Společnost se podle obchodního rejstříku zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor a zajišťuje jejich provoz.

Dalším z podnikatelů v Prášilech, který patří do okolí Zámišky a obestírá ho minulost spojená s StB je Vladimír Štěrba. Ten je jednatelem místního Sport hotelu. I v něm má Miroslav Zámiška většinový majetkový podíl. Čtyřiapadesátiletý Štěrba je v Archivu bezpečnostních složek veden jako kandidát tajné spolupráce pod krycím jménem Alan. Protokol o jeho registraci pochází z října roku 1989. V té době u rozvědky působil i Zámiška.