Kauza Promopro: policie zadržela pět osob

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Zdroj: CT

Vyšetřování sporné zakázky Úřadu vlády pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU postoupilo do další fáze. Podle informací E15 protikorupční policisté dnes brzy ráno zadrželi v souvislosti s touto kauzou pět lidí pro podezření ze spáchání několika trestných činů. Jedná se o trestné činy legalizace výnosů z trestné činnosti a porušování povinnosti při správě majetku. Dalším čtyřem osobám bylo obvinění doručeno.

Podle informací E15 je mezi obviněnými majitel Promopra Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa z firmy NWDC, kterou si Promopro najala, a Václav Čada, společník firmy Damovo, které měla patřit audiovizuální technika pro zajištění předsednictví. Tiskový mluvčí protikorupční police Jaroslav Ibehej pro E15 uvedl pouze to, že vývoj případu ani jména obviněných zatím nemůže nijak komentovat.

„Mohu potvrdit, že v souvislosti s případem zakázky úřadu vlády pro firmu Promopro byla dnes zadržena skupina osob,“ potvrdila pak mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Policie se případem zabývá od loňského února právě s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Podle informací E15 soud může souhlasit s vazbou, ale k domovním prohlídkám souhlas nedal.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech před třemi lety, v době českého předsednictví EU. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Trestní oznámení kvůli zakázce podalo MF, podle kterého je sporné plnění asi 240 milionů. Z toho asi 135 milionů korun údajně skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak podle ministerstva odcházely na další rakouské účty. Ke všem má dispoziční právo bývalý podřízený ministra obrany Alexandra Vondry Libor Veverka, který je propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým.

Dalších 44,8 milionu korun skončilo podle MF na soukromých účtech majitelů společnosti Promopro manželů Veselých a 61 milionů byl zisk Promopra v roce 2009. Tokem peněz se zabývá i rakouské státní zastupitelství.

Zatím poslední informací ve vyšetřování kauzy bylo, že policie přišla na další podezřelý tok peněz od subdodavatele Promopra, firmy NWDC, který při svém šetření finanční analytický útvar MF nestihl zdokumentovat. Od března 2009 bylo do ledna 2010 vybráno z několika účtů u Komerční banky, ČSOB a České spořitelny na pobočkách v Kladně, Šumperku a dalších městech zhruba 116 milionů. Byly to peníze, které NWDC přeposílala po platbách od firmy Promopro dalším společnostem.