Kauza Rath: policie se nově zaměřila i na firmy

Poslanec David Rath obžalovaný z korupce přichází 1. října k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze

Poslanec David Rath obžalovaný z korupce přichází 1. října k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze Zdroj: ctk

Protikorupční policie spustila v úplatkářské kauze bývalého hejtmana a poslance za ČSSD David Ratha novou vlnu vyšetřování. Poté, co před 16 měsíci obvinila kvůli údajně zmanipulovaným tendrům ve středočeském kraji 11 lidí, si nyní vzala do hledáčku také osmičku firem.

Detektivové i žalobci jsou ale zatím skoupí na slovo. „Ve chvíli, kdy případná rozhodnutí nejsou rozeslána nebo doručena, se k tomu nelze vyjadřovat,“ sdělil serveru Lidovky.cz žalobce státní zástupce Jiří Pražák, jenž má případ na Vrchním státním zastupitelství v Praze na starosti.

Komentovat nový směr zájmu vyšetřovacích orgánů nechtěla ani vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Ta už však před dvěma týdny připustila, že se možnosti obvinit firmy na základě zákona o trestní odpovědnosti právnických osob intenzivně věnují.

Jakých konkrétních firem se obvinění týká zatím není známo. Serveru iHNed.cz se nicméně podařilo zjistit alespoň statistické údaje. Policisté podle něj obvinili osm společností a zároveň devět manažerů.

Celkem je viní z pěti korupčních trestných činů: přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné dražbě a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Miliardové tresty

Server iHNed zdůrazňuje, že jde o dosud největší případ stíhání firem od počátku loňského roku, odkdy platí zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Společnostem prý hrozí pokuty v řádu miliard korun, zákaz činnosti až na dvacet let, zákaz účasti ve veřejných soutěžích, anebo jejich úplné zrušení.

O směru vyšetřování může napovědět dosavadní soudní proces, kde na lavici obžalovaných sedí vedle exhejtmana Davida Ratha, bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a někdejšího poslance a partnera Pancové Petra Kotta také osm představitelů stavebních a zdravotnických firem.

Aktéři korupční kauzy z řad manažerů
V případu figuruje majitel zdravotnické společnosti Hospimed Jindřich Řehák. Dále je přes manažera Martina Jireše do aféry zapojen největší český dodavatel zdravotnické techniky Puro-Klima, její konkurent B Braun (obžalován byl manažer Jan Hájek), stavební firmy Konstruktiva Branko, později přejmenovaná na Tenton (obžalováni byli bývalý generální ředitel Pavel Drážďanský a šéf obchodu Tomáš Mladý), FISA přejmenovaná na JIPE (obžalovaná byla její exmajitelka Ivana Salačová), Pohl CZ (přes obžalovaného ředitele odštěpného závodu Roztoky Václava Kovandu) a přes jednatelku Luciu Novanskou také firma ML Compet, která měla pro Středočeský kraj údajně zmanipulované tendry organizovat. To je celkem sedm firem a osm manažerů. Zbývá tak ještě jedna firma a jeden šéf. Ovšem jen za předpokladu, že žalobci dosáhli na všechny uvedené společnosti, což není jisté.

Zdroj: iHNed.cz