Kauza vrbětických min se opírá o chatrný posudek

Ostrahu areálu ve Vrběticích převzala armáda

Ostrahu areálu ve Vrběticích převzala armáda Zdroj: ctk

Práce policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem Roberta Šlachty v kauze zbrojařské firmy Excalibur Army vzbuzuje stále větší pochybnosti. Ani druhá část případu, kde vyšetřovatelé od konce března stíhají dohromady dvě právnické a pět fyzických osob za údajný vývoj, výrobu a držení 500 kusů protipěchotních min zakázaných Ottawskou úmluvou, není opřena o jasné důkazy.

Excalibur se společností Real Trade a jejich pět manažerů a zaměstnanců čelí obvinění pouze na základě nejednoznačné a vágní expertizy policejního pyrotechnika Pavla Studeného. Tu rozporuje stanovisko soudního znalce Jiřího Chládka. Oba dokumenty má deník E15 k dispozici.

Podle Chládka se na miny zabavené v muničním areálu ve Vrběticích mezinárodní konvence nevztahuje. „Zkoumání policejního pyrotechnika se nevěnuje podstatné otázce, tedy zda v důsledku technického řešení roznětu miny náleží předložené vzorky min MON-100 a MON-200 do působnosti konvence, či nikoli,“ stojí v posudku odborníka na střelivo a výbušniny Chládka.

Samotný fakt, že firma Excalibur koupila miny bez roznětek, podle jejích zástupců nedokazuje, že měly být předělány na zakázané

Zarážející je, že Studený vůbec neobjasňuje závěry, k nimž dospěl, protože se omezuje na konstatování svých rozhodnutí bez jakéhokoli technického nebo jiného zdůvodnění. Navíc je formuluje jako právní kvalifikaci trestné činnosti, což mu nepřísluší.

Zlínské státní zastupitelství, které případ dozoruje, se k němu od začátku odmítá jakkoli vyjadřovat.

Pokud by soud dal argumentům Šlachtova útvaru za pravdu, kauza by zřejmě měla dopad na vztahy s Maďarskem. Právě od jeho armády čeští zbrojaři miny v roce 2007 koupili. Maďarské ministerstvo obrany už poslalo českým úřadům dopis, v němž odmítá, že by souhlasilo s prodejem něčeho nelegálního.

Iniciace zakázaných min

V případu údajně zakázaných min donedávna skladovaných firmami Excalibur Army a Real Trade v muničním areálu ve Vrběticích je klíčovou otázkou způsob jejich iniciace. Pokud by měly rozněcovač napojený na tažný drát, o nějž pěchota zavadí, a minu tak odpálí, proti argumentům policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu by nešlo nic namítat. Právě tyto miny zakazuje Ottawská úmluva, k níž se Česko v roce 1999 připojilo.

Naopak na miny odpalované na dálku elektronickou roznětkou se konvence nevztahuje. Problém však spočívá v tom, že ani v jedné z pěti stovek zabavených min rozbušky nebyly. Jak chtějí vyšetřovatelé dokázat, že do nich zbrojařské společnosti chtěly nainstalovat ty nelegální s tažným drátem, se v policejní expertize pyrotechnika Pavla Studeného nikde nepíše.

Samotný fakt, že Excalibur koupil miny bez roznětek, podle jeho zástupců nedokazuje, že měly být předělány na zakázané. „Měly být rozebrány za účelem využití trhaviny, což je zcela legální“ uvedl mluvčí firmy Andrej Čírtek.

Vedle skladování zakázaných min měl být podle policie Excalibur s několika lidmi z ministerstva obrany zapleten do zločinného spolčení, které profitovalo na obchodech s vojenskými zásobami náhradních dílů. Jediným důkazem, na jehož základě protimafiánský útvar Roberta Šlachty zahájil stíhání čtyř úředníků, je cenový posudek. Podle něho stát na odprodejích tratil necelých devět milionů korun.