Kauza vytunelované dražební firmy Clanroy opět vře

Dražba Plastcomu Příšovice

Dražba Plastcomu Příšovice Zdroj: ctk

S novým kolem soudních stání v případu zkrachovalé a vytunelované dražební společnosti Clanroy se přiostřuje boj mezi lidmi, kteří mají s případem něco společného. Konkrétně jde o někdejšího šéfa Clanroy Zdeňka Macháčka a jeho bývalého obchodního partnera Jiřího Seböka. Z okruhu kolem Macháčka začaly na Sebökovu hlavu padat vážná obvinění, že může za zmizení zhruba 200 milionů korun. Více než půlka z toho jsou peníze Českých drah a Lesů ČR. Sebök obvinění popírá.

Pro Macháčka začal v této kauze letos pracovat Stanislav Brunclík, někdejší autor a moderátor pořadu Střepiny televize Nova. Právě od Brunclíka se k novinářům dostávají materiály, které mají dokázat Sebökovu vinu. Stejně tak zprostředkoval vyjádření posledního předsedy představenstva Clanroy Milana Kremela, který na další soudní řízení už nečekal a zmizel. Prý se kvůli Sebökovi obává o život.

O Macháčkovi neřekl člověk, který podle všeho působil jen jako bílý kůň, nic. Sebök jeho obvinění označil za vylhaná v údajné snaze zastřít skutečné pachatele tunelu.

Odhalená pravda?

Bývalý televizní reportér Brunclík v pátek rovněž novinářům rozeslal odkaz na internetové stránky, které mají odhalovat pravdu o Clanroy a dalších kauzách spjatých se Sebökem. Včetně například údajných finančních machinací spojených s reklamou v České televizi. Jako autor tohoto webu je uveden právě Kremel. Ten je přitom nezvěstný a hledá ho policie.

„Z dokumentů, které jsou zde zveřejněny, jasně vyplývá, že to nebyl podnikatelský nezdar, ale profesionálně připravený podvod,“ stojí v Brunclíkem rozeslané tiskové zprávě ve větě přiřčené Kremelovi.

Firma vyrostla na prodeji státního majetku

Clanroy patřila mezi nejvýznamnější dražebníky. Společnost vyrostla hlavně na prodeji státního majetku. Ucho se však utrhlo v roce 2013. Tehdy Clanroy vydražil majetek Českých drah a Lesů ČR, peníze jim ale nikdy neposlal. Insolvenční správkyně Clanroy Petra Hýsková mezitím zjistila, že z účtů firmy zmizely před krachem velké částky ve prospěch blíže neurčených třetích osob.

Přesto se policii podařilo na účtu Clanroy zmrazit ještě asi 47 milionů korun. Insolvenční správkyně v současnosti usiluje o to, aby tyto peníze byly zahrnuty do konkurzní podstaty.

Kdo za vytunelováním Clanroy skutečně stojí, zatím není jasné. Zdeněk Macháček tvrdí, že s firmou už před bankrotem neměl nic společného. Prý ani se společností Prime Enteprise registrovanou na Seychelských ostrovech, která vystupovala jako vlastník Clanroy. Macháček byl jejím ředitelem. Podle vlastních slov ale nejpozději do roku 2012.