Každý dvacátý lék mizí z Česka do ciziny

Léky

Léky Zdroj: wikimedia.org

Lékárnická komora bude v nové sněmovně opět prosazovat změnu zákona, aby mohl stát jednoduše zakázat vývoz konkrétního léku v případě ohrožení jeho dostupnosti pro české pacienty. Podle čerstvých statistik SÚKL bylo za druhé a třetí čtvrtletí vyvezeno z Česka celkem 6,5 milionu krabiček léků. To je zhruba pět procent veškerých léků.

„Každý týden jako lékárník sháním nějaký lék, který nemá přímou náhradu. Tak by zásobování léky nemělo vypadat. A vývoz v tom hraje roli,“ řekl Aleš Krebs, mluvčí České lékárnické komory. „Na Slovensku striktně, když lék dochází, mohou jeho vývoz zakázat,“ dodává.

Distributoři, kteří se zabývají hledáním a převážením léků, u kterých jsou v rámci Evropské unie velké cenové rozdíly, ale horují proti větší regulaci tohoto trhu. Souběžný vývoz a dovoz léků podle nich přináší konkurenci výrobcům léků s patentovou ochranou a může přinést v cílové zemi úspory.

V České republice i jiných evropských zemích jsou výpadky v dodávkách léků stále častější. Mnozí pacienti, kteří jsou zvyklí na svůj lék na tlak, astma nebo jiné onemocnění, mají už zkušenost s tím, že jej nemohou nikde sehnat.

Levné léky jsou i v zahraničíLevné léky jsou i v zahraničí

Vývozci a dovozci ale viní z výpadků farmaceutické firmy. Prý mají do Česka dovážet víc zboží a problém s dostupností pomine. Někdy navíc jen chybí lékárníkům přehled o tom, že by se ještě někde daný lék sehnat dal. „Kdyby existoval veřejný systém hledání dostupných léků, možná bychom zjistili, že s výpadky není tak velký problém,“ říká David Karásek z Asociace evropských distributorů léčiv.

V celé Evropské unii představuje přeprodávání léků z jedné země do jiné trh o hodnotě pět miliard eur ročně.