Když pomáhají umělci umělcům

Petr Kvíčala - No.11 z cyklu grafitti

Petr Kvíčala - No.11 z cyklu grafitti Zdroj: Umělci umělcům

Rony Plesl -  Memento Mori
Josef Bolf - Ve vzorovaném svetru
Alena Kotzmanová - Quartz
Lukáš Jasanský a Martin Polák -  serie Fluxus
Tomáš Absolon - New wawe
11
Fotogalerie

„Již během první vlny pandemické krize se ukázalo, jak nedostatečně je česká kulturní obec chráněna. Především samotní umělci nejsou koncepčně podporováni a jejich životní situace se neustále zhoršuje či je již neudržitelná,“ vysvětluje galeristka Lucie Drdová, proč se rozhodla založit nadační fond Luc Art Fund podporující současné umělce a jejich tvorbu

Prvním velkým projektem je aukce Umělci umělcům, která v podstatě už v online světě probíhá. Projekt, jehož generálním partnerem je J&T Banka, vyvrcholí živou dražbou všech děl v neděli 13. prosince ve 14. hodin. Na díla je možné se od 9. prosince přijít podívat do galerie Magnus Art.

Doposud jste se věnovala hlavně své galerii. Co vás vedlo k založení nadačního fondu?

Už na jaře při první vlně pandemie jsem uvažovala o dobročinné aukci pro výtvarné umělce, protože jsem měla pocit, že právě tato skupina je vládními opatřeními hodně zasažena. O jiných oblastech umění se hovořilo nebo se umělcům pomáhalo, výtvarníci však z pomoci téměř vypadli. Než se však aukce stihla připravit, byl konec dubna a situace se začala zlepšovat. Když jsem se pak tématem začala více zabývat, zjistila jsem, že v Česku chybí nadační fond, který by se systematicky zabýval podporou výtvarných umělců. Celé léto jsem tedy pracovala na založení nadační fondu po vzoru anglosaských nadací. Ve spolupráci s Janou Bukvovou tak vznikl Luc Art Fund zaměřující se na posílení mezinárodní prezence výtvarných umělců z České republiky a na rozvoj scény současného umění.

Lucie DrdováLucie Drdová | Umělci umělcům

Jak vypadá aktuální situace na poli výtvarného umění?

Muzea a galerie se uzavřely, počet realizovaných obchodů výrazně klesl a také následující roky nebudou lepší, neboť instituce nebudou mít peníze na nové akvizice a sníží se rozpočty na realizaci výstav. Ruší se nebo se přesouvají významné veletrhy, kde bylo také možné uzavírat obchody. Navíc sběratelé nyní více sázejí na jistější formu investice, kterou je poválečné umění nebo moderna. Podle mě je nyní nejvyšší čas začít upozorňovat na to, že se situace výtvarných umělců postupně zhoršuje.

Možná by se mohlo zdát, že umělci mají nyní alespoň spoustu volného času na tvorbu, ale když jsem s nimi hovořila, řekli mi, že plodné období zrovna nezažívají. Je potřeba mít na paměti, že většina současných mladých umělců, až na výjimky, má většinu svých příjmů z uměleckého provozu. Někteří učí, další připravují publikace, jiní se živí fotografií nebo jako členové instalačních týmů v muzeích. Většina z nich ale nedosáhne na žádnou podporu z balíčků od ministerstva kultury. Proto jsem se rozhodla oslovit výtvarné umělce mladší a střední generace, aby poskytli svá hodnotná díla do charitativní aukce Umělci umělcům.

Pavla Malinová  - Jing JangPavla Malinová - Jing Jang | Umělci umělcům

Koho najdeme v aukčním katalogu?

Mou ambicí bylo získat alespoň padesát uměleckých děl s akcentem na médium malby, grafiky, fotografie a sochy. V menším procentu se jedná o nová média. Oslovuji začínající i etablované umělce, do projektu se prozatím zapojili například Josef Bolf, Milena Dopitová, Krištof Kintera, Jiří Kovanda, Tereza Příhodová, skupina Rafani, Pavla Sceranková, Mark Ther nebo Daniel Vlček. Všichni ocenili nejen to, že mají možnost něco prodat, ale také se vzájemně podporovat. Jsou rádi, že konečně zazní jejich společný hlas jako určitý apel na společnost. Pro mne je to tedy jasný projev solidarity na umělecké scéně.

Jak bude tato forma pomoci vypadat?

Výsledná částka z každého díla se rozdělí poměrem 80:20, kdy autor obrazu získá čtyři pětiny vydražené částky a jednu pětinu solidárně daruje do společného fondu. Tento fond bude následně rozdělen prostřednictvím sociálních stipendií nejvíce postiženým kolegům. Mnoho z nich se nachází v nesnadné až hraniční situaci, ať se jedná o výrazně starší ročníky, které například nedostávají důchod a nemají jiný příjem, nebo naopak generace mladých autorů kolem 30 až 35 let, kteří ukončili studia, ale jejich tvorba ještě není výrazněji známá.

Rony Plesl -  Memento MoriRony Plesl - Memento Mori | Umělci umělcům

Kdy aukce startuje a jakou bude mít podobu?

Aukční katalog je již zpřístupněn na aukční platformě LiveBid, kde dražitelé najdou i další podrobnosti o aukci. Již nyní je možné se zapojit do aukce a nastavit si takzvané limitace na jednotlivá díla. V poslední aukční den, tedy v neděli 13. prosince se pak od 14 hodin uskuteční závěrečná část, kdy v přímém přenosu licitátor aukci ukončí a kladívkem přizná jednotlivá díla jejich novým majitelům. Očekávám tedy, že hlavní dění bude probíhat právě v neděli.

Najdeme v katalogu i některé položky pro začínající sběratele nebo prostě jen pro zájemce, kteří by chtěli udělat dílem mladého umělce radost někomu k Vánocům?

Všichni nabízení umělci jsou kvalitní. Naším cílem tedy není mířit jenom na sběratele, ale také na veřejnost, která si chce koupit svůj první originál nebo v této nelehké době podpořit umělce. Díla do katalogu jsou postupně přidávána a je tedy dobré katalog sledovat. Také bych ráda upozornila na možnost limitace, tedy nastavit si u děl, která vás zaujala limit, maximální částku, za kterou jste ochotní dílo koupit. To lze před spuštěním aukce samotné a ušetříte si tím tak nervy při aukčním boji. Všechna díla je možné také vidět předem na předaukční výstavě, která proběhne od 9. prosince v galerii Magnus Art v sídle J&T Banky v pražském Karlíně.

Aukce Umělci umělcům

Kdy: 25. listopadu –13. prosince 2020

Sálová aukce v přímém přenosu 13. prosince ve 14.00

Předaukční výstava: 9. –13. prosince,  galerie Magnus Art, Sokolovská 700/113a, Praha 8.

Aukční katalog: https://livebid.cz/auction/LucArtFund/home

Webové stránky: www.umelciumelcum.cz

Lucie Drdová

Lucie Drdová je historička umění, galeristka, žije a pracuje v Praze. Ve své odborné činnosti propojuje akademickou znalost a profesionální zkušenost v evropských výstavních institucích. Vede privátní galerii Lucie Drdova Gallery se zaměřením na současné umění s působností v Praze a Bruselu. S dalšími galerijními subjekty se snaží o kultivaci společného prostoru a iniciuje projekty, které mají přivést pozornost k činnosti českých galerií. V letošním roce se společně s Janou Bukvovou rozhodly založit nadační fond Luc Art Fund.