KKCG žádá odtajnění smluv společnosti Vítkovice. Je to šikana, brání se firma

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka chce, aby strojírenská společnost Vítkovice a.s. odtajnila smlouvy a detaily obchodních vztahů firmy a jejích dceřiných společností. Podle KKCG, která je minoritním akcionářem, dnešní valná hromada, ukázala, že společnosti evidují závazky po splatnosti v řádu miliard korun. Vedení skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG), do níž Vítkovice a.s. patří, ale takové jednání považuje za šikanu. KKCG vědomě a organizovaně poškozuje značku Vítkovce, napsala VMG.

„Z našeho pohledu valná hromada, respektive menšinový akcionář, který ji nechal svolat, nepřišel s ničí zásadním,“ uvedla mluví VMG Eva Kijonková. Podle ní KKCG sčítá saldo ve skupině, pohledávky v různé struktuře a nezmiňuje závazky kryté pohledávkami.

„Je to nemravné, protože oprávněný akcionář velmi dobře ví, že porušení ustanovení o důvěrnosti je pod sankcí a ve slušném obchodním světě nemyslitelné,“ reagoval předseda představenstva Vítkovic a hlavní vlastník VMG Jan Světlík. KKCG chce znát hlavně kontrakty společnosti Vítkovice Power Enginnering, která by měla odtajnit například smlouvy s ČEZ nebo tureckým investorem Adularya.

Zveřejnění smluv by ale podle vedení VMG mělo za následek finanční i právní újmu společnosti Vítkovice a.s. Podle společnosti jde o šikanu pod záminkou ochrany práv menšinových vlastníků. „KKCG dlouhodobě pracuje na poškozování Vítkovic. S ochranou drobných akcionářů z kuponové privatizace to nemá vůbec nic společného. Ti naopak mohou na toto jednání jedině doplatit,“ dodal Světlík.

KKCG slova o šikaně odmítá, je přesvědčena, že valnou hromadu svolala zcela v souladu zákonem i stanovami společnostmi. „Představenstvo společnosti standardně rozhodlo, na které z dotazů, s ohledem na obchodní tajemství, nebude odpovídat a KKCG Industry toto bez jakýchkoli protestů akceptovalo,“ sdělila mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

Důvodnost svolání mimořádné valné hromady podle ní potvrdily informace, které dnes poskytnulo představenstvo. „Některé společnosti se nacházejí ve složité finanční situaci.

Externí obchodní závazky po splatnosti k témuž datu jsou zhruba miliardu korun

Zároveň představenstvo přiznalo, že společnosti evidují závazky po splatnosti v řádu miliard korun,“ podotkla Dvořáková. KKCG Industry prý poskytnuté informace pečlivě zanalyzuje a následně rozhodne o dalších krocích, aby ochránilo své investice.

Podle Kijonkové činily nekonsolidované závazky za všechny společnosti skupiny Vítkovice, a.s. ke konci února zhruba tři miliardy korun, včetně závazků ve skupině.

„Externí obchodní závazky po splatnosti k témuž datu jsou zhruba miliardu korun, z čehož zhruba 30 procent představují závazky za subdodavateli na dlouhodobých engineeringových projektech, jejichž investorem je společnost ČEZ, a zhruba 30 procent závazky za subdodavateli na jiných dlouhodobých engineeringových projektech,“ upřesnila pro VMG.

Na základě předběžných akceptací jsou investorům předmětné technologie předávány a z očekávaných inkas budou následně závazky hrazeny, dodala.

Více sporů

Skupina KKCG vedla s představiteli vítkovického kolosu více sporů. Loni v prosinci například Nejvyšší soud vrátil na začátek spor o vydání akcií Vítkovice Holding ze soudní úschovy. Loni v říjnu vyhověl dovolání společnosti KKCG Industry a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 i Městského soudu v Praze.

Sporný balík akcií koupil miliardář David Beran od Světlíka v roce 2002. Světlík si uchoval předkupní právo pro případ další transakce. Později se ale Beran rozhodl prodat akcie společnosti KKCG a vyvstaly pochybnosti o platnosti smluv a vlastnictví cenných papírů, které tak skončily v soudní úschově. Akcie původně představovaly 45 procent holdingu. Po navýšení základního kapitálu se podíl zmenšil na 11,25 procenta.

Vítkovice Machinery Group tvoří více než 30 společností s ročním obratem přes 25 miliard korun.Firmy dohromady zaměstnávají přes 8000 lidí. Exportují do více než 100 zemí světa, přičemž vývoz tvoří více než 60 procent celkových tržeb skupiny.