Klaus a Nečas: Neměli bychom zapomínat

Prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas položili 17. listopadu v Praze na Národní třídě kytici k památníku listopadových událostí.

Prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas položili 17. listopadu v Praze na Národní třídě kytici k památníku listopadových událostí. Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas v projevu k výročí 17. listopadu varovali před ztrácením historické paměti.

Češi si podle Klause nechali poškodit a zneuctít své tradiční hodnotové a myšlenkové vzorce. Prezident to uvedl na dnešním shromáždění u Hlávkovy koleje v Praze na památku studentských obětí nacistické perzekuce v roce 1939.

„Takzvaná politická korektnost a spokojování se s verbálními, snadno vyslovovatelnými omluvami, vede ke vzniku společnosti gest, nikoli společnosti autentických postojů,“ řekl prezident. „Zdá se mi, že se nacházíme v éře, kterou bych nazval érou zapomínání a érou gest,“ uvedl Klaus. K nebezpečnému zapomínání podle něj vede nynější informační společnost, kterou pokládá spíše za neinformovanou, se záplavou irelevantních dat na internetu a ze sociálních sítí.

Podle Klause je třeba trvat tvrdohlavě na tom, aby události 17. listopadu před 73 roky a let následujících byly měřeny správným metrem. K tomu je nutné nezapomínat na souvislosti a odlišovat excesy a činy jednotlivců od konání státu, od oficiální státní politiky a od ideologie, která tyto činy vyvolává a ospravedlňuje. Pro nacistické řádění „žádná omluva není a nikdy být nemůže“, dodal Klaus.

„Jsem především přesvědčen o tom a chci tomu věřit, že neztrácíme historickou paměť,“ řekl k událostem spojeným s protinacistickým a protikomunistickým odporem Nečas. Připustil, že jistým mementem je úspěch KSČM v letošních volbách a to, že země bude mít po 23 letech od pádu komunismu prvního hejtmana.

Nacistický režim před 73 lety využil manifestaci 28. října k uzavření českých vysokých škol. Deset zástupců studentů nacisté zastřelili bezprostředně, stovky dalších poslali do koncentračních táborů. Dnešních dnů se podle jednoho z nich, profesora Jana Šabršuly, dožili jen tři. Na památku represe se tak 17. listopad stal Mezinárodní dnem studentstva.

Věnce a květiny k pamětní desce na Hlávkově koleji, kde před 73 umíral nacisty postřelený studen Jan Opletal, položili spolu s akademiky a pamětníky také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas a pražský primátor Bohuslav Svoboda (všichni ODS). Přišli také prezidentští kandidáti Jan Fischer a Jana Bobošíková.