Klaus: Češi by neměli eurozóně pomáhat

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Česká republika by neměla poskytnout peníze pro Mezinárodní měnový fond (MMF) na pomoc nejvíce zadluženým zemím eurozóny. Prezident Václav Klaus to dnes uvedl v odpovědi Českému rozhlasu. Takový krok by podle něj byl od vlády nezodpovědný v situaci, kdy se Česku nedaří zbavit se svého vlastního zadlužení. Země by se podle něj při rozhodování o účasti v evropském protikrizovém plánu neměla řídit strachem z izolace.

„Česká republika sama žije s deficitem, který, jak je vidět, není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním dalších půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení,“ uvedl Klaus.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska si ale Česko nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc státům eurozóny. Jde podle něj o zahraničněpolitické, nikoliv rozpočtové rozhodnutí. Chce se ale pokusit dojednat nižší podíl ČR na pomoci, pokud to bude možné. Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg už v neděli uvedl, že není příliš jiných možností než pomoc MMF potvrdit. Země se podle něj nesmí v Evropě izolovat. Podle opoziční ČSSD je pomoc státům eurozóny v zájmu země a vláda by kolem zapojení do záchranného plánu neměla lavírovat.

Guvernér ČNB Miroslav Singer dnes řekl, že Česká národní banka bude poskytnutí části devizových rezerv na půjčku MMF velmi zvažovat a rozhodování nebude snadné. Česko by mělo poskytnout zhruba 90 miliard korun, což je asi desetina devizových rezerv ČNB. Zvažovaná pomoc nepočítá přímo s půjčkou nejohroženějším členům eurozóny. Předchozí podobná půjčka MMF fakticky znamenala, že peníze zůstaly součástí devizových rezerv, a nejednalo se tedy o trvalé navýšení zdrojů MMF. V rámci platební bilance se ovšem změnila struktura aktiv ČNB.

Česko a některé další nečlenské státy eurozóny zatím o svém zapojení do plánované pomoci, na níž se v pátek dohodli lídři EU, nerozhodly a věc chtějí konzultovat se svými parlamenty.

„Předem si zužovat svobodu našeho rozhodování argumentem, že se bez našeho přijetí bruselského plánu dostaneme do jakési izolace, je mylné. Strašení izolací jsme si v posledních letech užili dost a teď jsme v důsledku toho v těžko řešitelném evropském problému,“ uvedl Klaus.

Summit EU podle prezidenta nepřišel s žádným plánem, který by měl bezprostřední dopad na dluhovou krizi. „Ještě umím pochopit, že opozice, která nenese vládní odpovědnost, lehkomyslně volá po zvyšování našeho zadlužení. Ale vládní koaliční strana, která má v rukou klíčový resort ministerstva financí, by se k tomuto volání připojovat neměla,“ opřel se do TOP 09.

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek dnes zdůraznil, že je zásadním ekonomickým zájmem Česka zabránit rozpadu eurozóny. Kalouskovi vyčetl, že kolem klíčového rozhodnutí o budoucnosti eura lavíruje. „Měl by říci jasné slovo a vysvětlit například to, že když je ČR požádána o 3,5 miliardy eur podpory pro MMF, tak to neznamená, že bude snižovat mzdy státním zaměstnancům, či utrhávat důchodcům poslední skývu od huby,“ prohlásil Mládek. Po Česku se podle něj žádá jen to, aby část svých státních rezerv vyčlenila pro MMF. Taková operace podle něj zemi nijak nepoškodí, protože MMF je preferovaný věřitel, který případně peníze získá zpět i ze zadlužených zemí.