Klaus: Rusko o ukrajinskou krizi nestálo

Bývalý prezident Václav Klaus navštívil 9. května ruskou ambasádu, kde velvyslanec Sergej Kiseljov uspořádal recepci ke Dni vítězství, kterým si Rusko připomíná konec druhé světové války v roce 1945.

Bývalý prezident Václav Klaus navštívil 9. května ruskou ambasádu, kde velvyslanec Sergej Kiseljov uspořádal recepci ke Dni vítězství, kterým si Rusko připomíná konec druhé světové války v roce 1945. Zdroj: CTK

Vinu na kritické situaci na Ukrajině nese do značné míry Západ, který se nabídkou asociační dohody s Evropskou unií pokusil uměle ovlivnit geopolitické směřování země. Ve svém projevu na jednání podvýboru pro EU britské Sněmovny lordů to řekl český exprezident Václav Klaus. Rusko podle něj o vyhrocení situace nestálo a do krize bylo pouze vtaženo. Klaus se k roli Západu v ukrajinské krizi už dříve vyjadřoval kriticky.

Klaus přijel do Londýna na pozvání britských poslanců a promluvil o svém postoji k Ukrajině. Zdůraznil, že není zastáncem Ruska ani prezidenta Vladimira Putina, nelíbí se mu prý ale „manipulativní propaganda“, která se v souvislosti s vyhrocenou situací na východě Ukrajiny objevila.

„Krize na Ukrajině je domácí záležitost, později však byla výrazně ovlivněna, či dokonce organizována ze zahraničí,“ domnívá se exprezident. Podle něj šlo a jde hlavně o boj o mocenskou dominanci ve východní Evropě, v němž jsou Ukrajinci jen „pasivními objekty“.

Podle Klause lidé v západní Evropě nechápou, že Ukrajina je složitá a vnitřně rozdělená země, která nezvládla postkomunistickou transformaci v demokraticky fungující stát. Právě proto je podle něj logické, že nabídka přidružení k Evropské unii - tedy pokus násilně a uměle změnit geopolitickou orientaci Ukrajiny - skončil v podstatě tragicky, dalším rozštěpením a zkázou. „Ukrajina byla brzkou nabídkou přidružení k EU zneužita,“ míní exprezident.

„Západ přijal zjednodušenou interpretaci událostí na Ukrajině, podle něj způsobených ruskou agresí, a vnitřní příčiny jsou přehlíženy,“ uvedl dále Klaus. Tento přístup prý ale situaci dál ztěžuje a ještě více destabilizuje zemi, jejíž vedení podle něj nenabízí lidem na východě žádné politické řešení a spoléhá jen na pokračování bojů a agresi.

Kam se poděl ten starý Klaus?