Klaus se opřel do Peake: Její kroky na obraně narušily elementární důvěru

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Rychlé personální kroky vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) na ministerstvu obrany způsobily "jisté narušení elementární důvěry", řekl dnes v rozhovoru pro FTV Prima prezident Václav Klaus. Při opakovaných jednáních s premiérem Petrem Nečasem (ODS), kdo v čele silového resortu nahradí končícího Alexandra Vondru (ODS), byl prý ujišťován, že jednou z věcí, které zajistí stabilitu obrany, bude pokračování vedoucích funkcionářů ministerstva v jejich funkcích.

Peake, která se obrany ujala ve středu se slovy, že neplánuje personální zemětřesení, už ve čtvrtek oznámila odchod prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu ministra Františka Šulce. Krok překvapil nejen Klause, který dnes uvedl, že se o něm dozvěděl z textové zprávy při přednášce v Německu, ale také premiéra Nečase.

Jedním z bodů, o kterých premiér Klause ujišťoval, bylo podle prezidenta, že stabilita resortu a kontinuita fungování úřadu bude „zajištěna setrváním dosavadních nejvyšších funkcionářů počínaje prvním náměstkem ministra na této funkci“.

Klaus to prý vzal na vědomí a „nevěřil svým očím“, když se o odvolání dozvěděl. Telefonoval hned premiérovi, který zrovna vystupoval v Bruselu z letadla po příletu na summit EU. I Nečas prý byl překvapen.

„Jistá nedůvěra v tomto smyslu ve mně musela vzniknout,“ podotkl prezident. Za hypotetickou otázku ale označil dotaz, zda by se jmenování Peake více bránil, kdyby věděl, že Picek okamžitě skončí. „Dojde-li k nějakým jednáním, dohodám, tak se podle mého názoru mají dodržovat,“ řekl.

V pátek Peake jmenovala ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štrupla, šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu. Její personální politiku ve sněmovně kritizovala nejen opozice, ale i někteří poslanci vládní koalice.

Čtěte také:

Klaus o Peake: vojáci „dívenku v roli ministryně obrany“ nepřijmou

Peake jmenovala do vedení obrany Štrupla, Klepka a Kotrbu

Václav KlausVáclav Klaus|ctk

Klaus doufá, že prezidentskou volbu nebudou paralyzovat spory

Prezident Václav Klaus má z devíti uchazečů o jeho úřad svého favorita, jeho jméno ale nechce veřejně říct. V pořadu televize Prima uvedl, že si přeje, aby volba jeho nástupce proběhla hladce, nedala šanci ke sporům a soudům a aby vítěze všichni respektovali.

„Nikdo na světě není ideální. Ale já myslím, že je tam někdo, komu já bych se nebál dát tento úřad,“ prohlásil Klaus o kandidátech. Jméno prý říct nemůže, aby nebyl osočen, že tomuto kandidátovi dělá neplacenou prezidentskou kampaň. „Možná by to někdo považoval za 'polibek smrti', že já ho pochválím,“ poznamenal Klaus.

„Moc bych si přál, aby (volba) proběhla nejenom hladce, aby nedala šanci k otazníkům, sporům, eventuálním soudům. To by bylo naprostým neštěstím, to si ta naše zemička nesmí dovolit,“ uvedl prezident. Přál by si, aby nebylo sebemenších pochyb, že zvolený kandidát byl skutečně právoplatně zvolen.

Prezident zdůraznil, že nikdy nezkoumal detaily sporu o vyřazení některých kandidátů kvůli chybným podpisům na podpůrným peticím. Vnitro zřejmě použilo chybný výpočet pro odečet neplatných hlasů. Poté, co se trojice vyřazených obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), vrátila se tento čtvrtek instituce do hry předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Václav KlausVáclav Klaus|ctk

Při odpovědi na otázku, zda je problém, že se dva z kandidátů - Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura, které NSS do hry nevrátil, mohou obrátit na Ústavní soud, Klaus poznamenal, že případným odložením přímé volby o několik týdnů by se „nic šíleného“ nestalo. Připomněl, že v roce 1992 neměla po abdikaci Václava Havla země prezidenta více než půl roku a v roce 2003 před Klausovým zvolením byla ČR bez prezidenta asi šest týdnů.

„To neříkám proto, abych dával nahrávky všem, kteří budou chtít tu prezidentskou volbu bortit a budou se snažit rozhodnutí oddalovat. Určitě ne, jen abychom nepropadali panice,“ podotkl Klaus.