Klause na Hradě střídá eurooptimista, vyzdvihuje evropský tisk

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Po Václavu Klausovi na Pražský hrad v osobě Miloše Zemana přichází prezident vstřícný vůči Evropské unii, zdůrazňují evropské listy na svých serverech. Řada z nich přitom ve zprávách a komentářích k výsledkům prvních českých přímých voleb hlavy státu upozorňuje na údajnou zálibu příštího českého prezidenta v sarkasmu či v alkoholu.

„Lidový náruživý kuřák a milovník pálenky není mužem diplomatických floskulí. Když byl v letech 1998 až 2002 ministerským předsedou, postaral se o pozdvižení a zděšení provokativními výroky o sudetských Němcích jako o 'Hitlerově páté koloně',“ poznamenala agentura DPA s tím, že tehdejší německý kancléř Gerhard Schröder pak zrušil plánovanou návštěvu Prahy. DPA zároveň cituje jedno ze Zemanových oblíbených přísloví: „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“

Podle serveru německého deníku Handelsblatt Češi volbou Zemana propásli šanci na skutečný nový začátek své politiky. „Miloš Zeman je totiž mužem udržení současného stavu. Škoda, Česko se mohlo v příštích letech trochu výrazněji proměnit a otevřít. Ale zcela zjevně na to většina obyvatelstva není připravena,“ soudí Handelsblatt.

Polský deník Rzeczpospolita nabízí podrobný profil vítěze a mimo jiné píše: „Zvolený prezident se vyslovuje pro zvyšování daní, je proti legalizaci marihuany, nechce kvóty pro ženy. Naopak mu nevadí svazky osob stejného pohlaví nebo adopce dětí homosexuály…. Kromě masivní siluety ho charakterizuje nevybíravý jazyk, stejně jako obdiv vůči českému pivu, becherovce a dalším nápojům.“

Polský deník podobně jako další zahraniční média zdůrazňuje, že na rozdíl od odstupujícího prezidenta Klause je Zeman v zahraniční politice zastáncem hlubší integrace Evropy a přívržencem přijetí eura. „Rovněž by chtěl - ač ví, že je to nereálné - začlenit Izrael do struktur NATO.“

Polský týdeník Polityka v komentáři k českým prezidentským volbám konstatoval, že Zeman využil obav v české společnosti. „V konfrontaci s tímto obratným populistou místopředseda vlády nenáviděné kvůli úsporám a sociálním škrtům prostě neměl šanci,“ napsala Polityka.

Týdeník konstatoval, že kromě těchto docela racionálních obav „v předvolební kampani velmi silně rezonoval čistý, brutální nacionalismus“. „Tolik nenávistných slov, jedovatých žertů a podlých urážek společnost už dávno nezažila,“ napsal komentátor. To, že takové vyvolávání strachů pomáhá vyhrát volby, je podle Polityky další špatná zpráva. „Dobrou zprávou pak je, že - přes všechny nedostatky a nejasné vazby na ruský plynárenský a ropný byznys - bude Zeman jako prezident země pravděpodobné méně škodlivý než Václav Klaus,“ domnívá se polský týdeník.

Podle španělského listu El País lze očekávat, že „se Zemanem coby hlavou státu se zlepší vztahy prezidentského úřadu s Evropskou unií po etapě krajního euroskeptismu jeho předchůdce Václava Klause“. List také píše, že Zeman triumfoval po tvrdé volební kampani poznamenané minulostí a kritikou Karla Schwarzenberga za jeho výroky o vyhnání „tří milionů Čechoslováků hovořících německy“ po 2. světové válce.

Server stanice BBC označuje Zemana za politika, který rád pije a kouří jednu cigaretu za druhou a který je rovněž známý svým „vtipným shazováním oponentů“. Podle BBC jde o „triumfální návrat“ muže, o němž si mnozí mysleli, že už s politikou skončil.

BBC si všímá velkého zájmu českých občanů o první přímou volbu hlavy státu. „Ačkoli Češi jsou obecně z politiky rozčarovaní, šli si hromadně vybrat mezi dvěma velmi odlišnými kandidáty“, konstatuje BBC.

Podle italského levicově orientovaného deníku La Repubblica připravuje Zemanovo vítězství ještě příznivější a těsnější vztahy s Polskem a Slovenskem a „znamená tvrdou porážku euroskeptických nacionalismů, jako je ten, jenž ovládá Maďarsko s jeho autokratickým premiérem Viktorem Orbánem“.

Francouzská rozhlasová stanice Radio France International (RFI) na svém webu napsala, že Češi nechtěli poslat na Pražský hrad současného šéfa diplomacie, který nezná státní hymnu.

Portál srbského deníku Blic, podobně jako web b92.net, si všímá zejména toho, že vyhrál kandidát, pro kterého je současné vedení Kosova „teroristický režim“ a který by odmítl vyslat do Prištiny velvyslance. Blic píše, že Zemanovi k vítězství pomohla i sázka na „německou kartu“, když využil obavy Čechů z možného navracení majetku Němcům, odsunutým po válce z Československa. Srbský list také dodává, že podobně před osmi lety v polských prezidentských volbách postupoval Lech Kaczyński.

Komentář E15: David Klimeš - Vítejte na Hradě, prezidente zapomnění