Klausova amnestie zřejmě skončí u Ústavního soudu

amnestie

amnestie Zdroj: ctk

Senátoři opoziční ČSSD i vládní TOP 09 by si mohli osvojit ústavní stížnost proti amnestii prezidenta Václava Klause, kterou nyní připravují právníci. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to připustili předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka i první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Stížnost chystaná právníky Milanem Hulíkem a Hanou Marvanovou je založena na tom, že amnestie porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými.

Hulík v ČT upozornil, že poškození občané se už nikdy nebudou schopni domoci svých nároků. Poté, co amnestie zastavila trestní stíhání, měli by se o škodu soudit v civilním řízení, kde ale platí tříletá promlčecí lhůta.

Prezident na Nový rok vyhlásil amnestii, která jiného nařídila zastavit trestní stíhání, jež trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení. Tento krok, který znamená zastavení některých závažných hospodářských kauz, je široce kritizován.

„Je to poprvé od Bělohorských konfiskací, kdy nakradený majetek zůstane pachatelům, zlodějům, zatímco ti, kteří byli poškozeni, kterým byl majetek odcizen, se už nikdy nebudou moci domoci jeho navrácení nebo alespoň nějakého odškodnění,“ řekl Hulík.

Návrh na zrušení části amnestie by mohl Ústavní soud dostat už příští týden, ideálně do středy. Řekla to senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz) s tím, že pro podání má slíbené podpisy nejméně 17 svých kolegů napříč politickým spektrem.

Prezident Václav Klaus nelituje, že vyhlásil amnestii, uvedly Novinky.cz. „Jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí a že se to po nějakém čase, až vychladnou horké hlavy, ukáže,“ řekl. Popřel, že měla amnestie pomoci konkrétním stíhaným v ostře sledovaných kauzách. Takové spekulace ho uráží.

Sobotka: Hrozí, že za zločiny tunelářů zaplatí stát

Sobotka v pořadu upozornil, že pokud Ústavní soud uzná, že amnestie poškodila práva poškozených, objeví se možnost, aby lidé vymáhali peníze po státu. Místo toho, aby škody zaplatili tuneláři, zaplatí je stát, varoval.

Podle Kalouska je také „slušně řečeno nepřesná“ argumentace, která rozsah amnestie hájí. Hrad při obhajobě svého rozhodnutí zastavit trestné činy stíhané přes osm let odkazuje na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, který Česko kritizoval za soudní pře delší než šest let.

Prezident zešílel a rozhodl se, že hodí národu sedm tisíc zločinců, aby si s nimi poradil, prohlásil v Partii na Prima Family místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Advokát Hulík, který v průlomové kauze u štrasburského soudu dosáhl jeho odsudku průtahů českého soudního systému, dnes ale zdůraznil, že evropský soud kritizoval čtyři roky trvající rozhodování pražského městského soudu o odvolání v civilní restituční kauze.

„To se netýká trestního řízení. Naopak v trestním řízení Evropský soud pro lidská práva judikoval, že sebevětší délka trestního řízení nemůže být důvodem k jeho zastavení,“ zdůraznil právník.

Kalousek: vláda není ústavně odpovědná za podobu amnestie

Ministr Kalousek, jehož TOP 09 se od podoby amnestie už v týdnu distancovala, v ČT zdůraznil, že vláda je ústavně odpovědná jen za její provedení. „Premiér (Petr Nečas) kontrasignoval rozhodnutí prezidenta a zavázal se tak, že vláda amnestii provede. Vláda jako celek není odpovědná za důsledky amnestie, ale za to, že rozhodnutí prezidenta bude provedeno,“ vysvětlil ministr.

Opozice plánuje vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě právě proto, že Nečas Klausovu amnestii spolupodepsal.

„V případě trestního stíhání takový judikát neexistuje,“ prohlásil Zaorálek a řekl, že Jakl si vymýšlí. Jakl zatím na kameru ukazoval dokumenty s podklady pro své tvrzení. Zaorálek také prohlásil, že prezident „zešílel“ a rozhodl se, že „hodí národu 7000 zločinců, aby s nimi poradil.“