KLDR vypověděla smlouvu o neútočení s Jižní Koreou

Severní Korea dnes uskutečnila svůj historicky třetí pokusný jaderný výbuch.

Severní Korea dnes uskutečnila svůj historicky třetí pokusný jaderný výbuch. Zdroj: ctk

Severokorejský režim jednostranně zrušil veškeré dohody o neútočení se svým jižním sousedem. KLDR rovněž uzavřela jediný existující hraniční přechod do Jižní Koreje a přerušila přímé telefonické spojení mezi vládami obou zemí, za posledních čtyřicet let už popáté. Vztahy obou zemí jsou napjatější než obvykle, zejména od letošního února, kdy KLDR provedla svůj třetí pokusný jaderný výbuch.

Po testu následovaly ze strany Rady bezpečnosti Organizace spojených národů vůči totalitnímu režimu několikeré sankce, poslední byly zatím uloženy dnes. Sankce mají za cíl zastavit Severní Koreji přísun materiálu a veškerých peněz, které by mohly sloužit k vývoji jaderného arzenálu a raket dlouhého doletu. Severní Korea se tak dostává do ještě větší mezinárodní izolace.

Konec smlouvy z roku 1991

Severní Korea „odvolává všechny dohody o neútočení uzavřené mezi Severem a Jihem“, uvedl dnes v prohlášení státní Výbor pro mírové sjednocení Koreje (CPRK). Tím měl na mysli především o smlouvu o neútočení z roku 1991, která schválila mírové řešení sporů a měla předcházet náhodným vojenským střetům. Výbor upřesnil, že smlouva bude anulována k pondělí 11. března, tedy stejnému dni, kdy chce Pchjongjang podle předchozího varování zrušit i dohodu o příměří z roku 1953, jíž skončila korejská válka.

Představuje KLDR bezpečnostní hrozbu?

Severní Korea opakovaně obviňuje Spojené státy z úmyslu zaútočit jadernými zbraněmi a pomocí státní agentury KCNA dnes oznámila, že „bude uplatňovat své právo na preventivní jaderný útok proti sídlu agresora“. Podle The New York Times jeden z vysoce postavených severokorejských generálů tvrdí, že jeho země má nukleární rakety schopné zasáhnout Spojená státy. „Naše mezikontinentální balistické střely naložené malými a lehkými jadernými hlavicemi jsou v pohotovosti. Pokud zmáčkneme knoflík, vystartují a promění Washington, tu pevnost amerických imperialistů, doupě zla a jeho následovníky, do moře ohně“ řekl podle deníku Kang Pyo-yong, tříhvězdičkový generál a zástupce ministra obrany Severní Koreje.

Podle expertů však Severokorejci na Spojené státy žádným způsobem zaútočit nemohou. To ale neznamená, že nemohou zaútočit například na Jižní Koreu nebo Japonsko. Severokorejská armáda čítá podle agentury Reuters asi 1,2 milionů, k dispozici má asi 12 tisíc děl a je schopná operovat v rádiu 3 tisíc kilometrů. „Jsou schopni udeřit kdekoli v Jižní Koreji nebo Japonsku“, řekl Shin In-kyun, šéf korejské Obrané sítě, skupiny expertů na obranu, která sídlí v Soulu. Severní Korea ve středu vyhlásila zákaz vstupu lodí a letadel do oblastí u svého východního a západního pobřeží. Podle expertů nejspíš chystá velké vojenské manévry, vyloučit však nelze ani raketový test.

Němci chtějí, aby se do sporu více vložila Čína

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle dnes vyzval Čínu, aby se pokusila situaci stabilizovat. „Urguji Čínu, aby využila svého vlivu k přesvědčení Pchjongjangu, že mávání šavlemi, válečná rétorika, provokace a porušování mezinárodního práva musí přestat“. Westerwelle dále projevil sympatie k čínskému prosankčnímu postoji vůči KLDR.