Koalice ČSSD, ODS a lidovců ve Zlínském kraji zřejmě skončila

Zlínský kraj

Zlínský kraj Zdroj: Wikimedia

Na krajském úřadě Zlínského kraje zřejmě skončila široká koalice ČSSD, ODS a lidovců. Strany, které spolu vládly dvě minulá volební období, sice i po nových volbách disponují v krajském zastupitelstvu většinou, po vyhrocené volební kampani je ale jejich další spolupráce nemožná.

Volby vyhráli ziskem 12 mandátů sociální demokraté, následovaní KDU-ČSL s deseti a komunisty s devíti křesly. Po pěti mandátech mají ODS a STAN/TOP 09. Čtyři křesla obsadí Strana práv občanů-zemanovci (SPOZ), která by při jednáních mohla být pomyslným jazýčkem na vahách.

„Něco vychází matematicky, něco je taky o lidech, kteří se tam dostali. Nám jde o volební program. Kdo nám jej pomůže splnit nejvíce, je náš koaliční partner,“ přiblížil lídr ČSSD, stávající hejtman Stanislav Mišák. Sociální demokraté podle něj zahájí jednání se všemi stranami postupně podle jejich volebního výsledku. Širokou koalici, která by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 27 hlasů, ale již před volbami vyloučil lídr lidovců Jiří Čunek.

V kampani se opřel do ČSSD a ODS například kritikou holešovské průmyslové zóny. Tvrdil, že zastupitelé při rozhodování o koupi pozemků nevěděli, že pod zónou jsou zdroje pitné vody. Mišák reagoval prohlášením, že s Čunkem spolupracovat nebude, což dnes potvrdil. „Když vás někdo křivě obviní a lže, tak to není parťák. Musel by se veřejně omluvit. S Čunkem bych v radě neseděl. Ale jsou tam další lidé, třeba bude vsetínský model,“ uvedl Mišák.

V minulých komunálních volbách ve Vsetíně sice Čunek získal podobně jako nyní v krajských volbách nejvíce preferenčních hlasů, v městské radě ale nakonec neusedl. Lídr lidovců vyloučil jen spolupráci s komunisty. „Takových přestřelek jsem zažil,“ vrátil se k předvolební kampani Čunek s tím, že z jednání nikoho dalšího nevylučuje. „Kolo jednání začíná a uvidíme. Velkým handicapem může ale být to, abychom spolupracovali s lidmi, kteří skutečně chtějí udělat na kraji pořádek,“ nastínil Čunek.

Podle lídra komunistů Ivana Mařáka jsou v podstatě jen dvě možnosti koalice. „Hejtman se vyjádřil, že s Čunkem nepůjde, tak předpokládám, že budeme vyzváni ke koaličnímu jednání my,“ řekl ČTK Mařák. S rukama v klíně však nesedí ani STAN a TOP 09, která vylučuje jen koalici s komunisty. „Naší základní snahou bylo rozbít ten kartel moci, velkou koalici, která nám vládla deset let,“ uvedl lídr stran Petr Gazdík. Podle něj se nabízí dohoda KDU-ČSL, STAN a TOP 09 a SPOZ (koalice by měla 24 hlasů).

Lídr SPOZ Lubomír Nečas uvedl, že strana rozhodně nevstoupí do společné koalice s ČSSD a ODS. „Sociální demokraté jsou nám samozřejmě nejblíže, taky jsme jim slíbili, že s nimi budeme jednat jako s prvními. Problém ale je v tom, že nevidíme další partnery. Současný hejtman se distancoval od ostatních politických stran a uzavřel si cestu třeba ke KDU-ČSL,“ uvedl Nečas s tím, že „jakási tichá podpora komunistů by SPOZ nevadila“. Případná koalice ČSSD, KSČM a SPOZ by se opírala o 25 hlasů.

Po volebním neúspěchu bude zatím vyčkávat ODS. „Karty při povolebním vyjednávání budou rozdávat jiní. Budeme čekat, až co vymyslí a eventuálně se na nás obrátí. Nebudeme se však účastnit žádné vlády, která se bude opírat o komunisty,“ uvedl lídr občanských demokratů Libor Lukáš.