Koalice se zatím na společném postupu k Čapímu hnízdu neshodla

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Stepan Bruner, E15

Koaliční rada se nedohodla na společném postupu na mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo. KDU-ČSL je pro schválení programu schůze, ANO zatím proti. Sociální demokraté ještě neřekli definitivní stanovisko. Poslanecké kluby o tom budou ještě jednat v úterý. Po jednání to uvedli předsedové koaliční stran. Zároveň se vyslovili pro zachování vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

„My jsme dnes (ve středu 16. března - pozn. red.) neučinili závěr, jak se postavíme k mimořádné schůzi. Vysvětlili jsme si postoje a budeme ještě v jednání pokračovat po projednání na poslaneckých klubech v úterý příští týden,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Zároveň uvedl, že zformuloval dva dotazy ohledně Čapího hnízda. První dotaz se týkal toho, komu patřilo Čapí hnízdo v době získání dotace, a druhý proč pak nastaly majetkové přesuny. „Pan ministr (pozn. financí Andrej Babiš) přislíbil, že se vyjádří k těmto otázkám ve Sněmovně za týden,“ řekl Sklenák.

Čtěte komentář Martina Čabana:

Poslanecký klub ANO nechce zatím podle svého předsedy Jaroslava Faltýnka podpořit program schůze Sněmovny. „Domníváme se, že vše podstatné bude řečeno na začátku schůze, kde předpokládáme, že vystoupí s přednostními právy předsedové stran a pan Babiš a odpoví na všechny dotazy, které padnou,“ uvedl.

„My si myslíme, že je rozumné, abychom podpořili program schůze. Snažili jsme se kolegy přesvědčit, že si nemáme nechat nabíhat od opozice, obzvláště od některých morálních autorit, které svým charakterem a čistým štítem nám jsou vzorem ve všech etických otázkách,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Dotační podvod?

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky tomu společnost dosáhla na evropskou dotaci přes 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod, a svolali proto mimořádnou schůzi.

Babiš odmítl, že by on nebo jeho společnosti jednali v případu účelově. Hlavní vystoupení k případu si ale chystá až na mimořádnou schůzi 23. března. Na ní zveřejní i dřívějšího majitele farmy v době žádosti o evropskou dotaci. Už v neděli řekl, že ho zná, jméno ale zveřejnit nechtěl.

Program mimořádné schůze podpoří opoziční TOP 09, ODS i Úsvit s Blokem proti islámu, naopak komunisté nikoliv. Z vládních stran budou pro možná lidovci, kteří se na tom dohodli na klubu. Ze sociální demokracie zaznívají opakovaně hlasy, že by měl Babiš v tomto týdnu kauzu jasně vysvětlit, jinak by ČSSD mohla hlasovat pro program mimořádné schůze. Po Babišovi chce vysvětlení také Sobotka, jehož strana v kampani před krajskými volbami razí heslo, že „stát není firma“.