Koláček v kauze MUS: Cítím hluboký vnitřní klid a mír

Antonín Koláček (vlevo) a advokát Pavel Kavínek se dostavili ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Antonín Koláček (vlevo) a advokát Pavel Kavínek se dostavili ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Druhé kolo soudu v kauze Mostecká uhelná pokračovalo ve Švýcarsku druhým dnem. Před soudcem stanul obžalovaný obchodník Jacques de Groote. Ten v kauze figuruje jako představitel společností, ve kterých se objevuje jméno významné americké investiční firmy Appian. Podle obžaloby mělo renomé de Grootea jako bývalého vysokého představitele Mezinárodního měnového fondu a zvuk jména Appian přikrýt údajně podvodné machinace kolem nákupu akcií dolů.

Soud se dne soustředil kromě Belgičana de Grooteana také na Antonína Koláčka a předvolán byl i Oldřich Klimecký, který se ale nedostavil. Zdůvodnil to nemocí manželky a nedostatkem peněz.

Koláček na úvod prohlásil, že je s líčením zatím spokojen. „Jsem plně spokojen s dosavadním průběhem. Cítím hluboký vnitřní klid a mír,“ řekl před začátkem dnešního jednání. Neuvedl však, zda v případě výslechu bude odpovídat. „To se uvidí podle situace která vznikne,“ řekl. Muž, který svůj podíl v MUS prodal již v roce 2006, se nyní věnuje duchovnímu rozvoji. V Česku Založil budhistické centrum pro duchovní a osobní rozvoj a cestuje po duchovních místech na celém světě.

Další tři obžalovaní - Jiří Diviš, Petr Kraus a Marek Čmejla -, které soud vyslýchal v květnu, vypovídat odmítli. Jediný kdo výpověď u soudu zatím neodepřel je belgický obchodník Jacques de Groote. Ten je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), dnes začal ve švýcarské Bellinzoně jako první obžalovaný odpovídat na otázky soudu. Uvedl mimo jiné, že si půjčil asi 400 tisíc eur (10,3 milionu korun) od společnosti ovládané Jiřím Divišem a dalšími obžalovanými v této kauze.

Belgičan Jacques de Groote se dostavil ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).Belgičan Jacques de Groote se dostavil ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).Belgický obchodník Jacques de Groote

Šestaosmdesátiletý de Groote řekl, že společnost Investenergy, kterou ve Švýcarsku založil Diviš a která ve druhé polovině 90. let skrytě nakupovala akcie MUS, mu půjčila asi 400 tisíc eur na soudní výlohy. De Groote vedl a vede přes deset let řadu sporů se švýcarským finančníkem Alainem Aboudaramem o údajně nesplacenou půjčku.

Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který začal 13. května projednávat obžalobu sedmi bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí polostátních dolů koncem 90. let za peníze ukradené samotné firmě. První část procesu je plánována do 24. května, druhá od 10. června do 12. července.Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který začal 13. května projednávat obžalobu sedmi bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí polostátních dolů koncem 90. let za peníze ukradené samotné firmě. První část procesu je plánována do 24. května, druhá od 10. června do 12. července. | CTKObžalovaný právník Jiří Diviš

De Groote figuruje v nynější kauze jako představitel několika společností, ve kterých se objevuje jméno významné americké investiční firmy Appian. Podle obžaloby mělo renomé de Grootea jako bývalého vysokého představitele Mezinárodního měnového fondu a zvuk jména Appian přikrýt údajně podvodné machinace kolem nákupu akcií dolů.

Šlo o zneužití názvu firmy?

Appian byla založena známým finančníkem Stephenem Norrisem, pro kterou od roku 1994 de Groote pracoval. Podle de Grootea o několik let později získal Diviš od Norrise právo používat jméno Appian a postupně založil několik společností s tímto jménem v názvu. Nemělo to nic společného s americkou strukturou, řekl de Groote. Po roce 1996 začal pracovat pro Investenergy a figuroval v některých jejích společnostech Appian, například jako šéf v USA působící Appian Advisors.

Belgičan je prvním z obžalovaných, který vypovídá. V první části procesu to odmítli Diviš, Čmejla i Petr Kraus kvůli tomu, že by je prý výpověď mohla poškodit při vyšetřování v ČR. De Groote odevzdal soudu minulý týden dokument popisující jeho úlohu v celé kauze a jeho obhájce žádal, aby nemusel být vyslýchán ústně. Soud to zamítl, ale povolil de Grooteovi, aby při výslechu nahlížel do svého dokumentu, který se také stal součástí soudního spisu.