Kolik dostane lékař zaplaceno? Rozhodovat chce ministr

„Nově musí praktický
lékař zajistit péči o své
registrované pacienty
nepřetržitě, a to včetně
prohlídek těl zesnulých,“
řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger,
když představoval své reformní
zákony.

„Nově musí praktický lékař zajistit péči o své registrované pacienty nepřetržitě, a to včetně prohlídek těl zesnulých,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger, když představoval své reformní zákony. Zdroj: mediafax

Žádné domluvy mezi sdruženími lékařů a zdravotními pojišťovnami. Ministerstvo zdravotnictví chce samo rozhodovat o tom, kolik budou lékaři za péči z veřejného zdravotního pojištění dostávat.

Dnes vydává ministr vyhlášku o úhradách jen pro ty lékařské segmenty, které pojišťovnami samy nenajdou kompromis. Změnit to má reforma zdravotního pojištění, kterou hodlá ministr Leoš Heger předložit vládě na konci března. Úplně ruší takzvané dohodovací řízení o úhradách.

„Za poslední tři roky docházelo k dohodám výjimečně. Po těch zkušenostech považujeme za smysluplné dohodovací řízení zrušit,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Pro jednotlivá sdružení lékařů včetně lékařské komory to znamená, že jim ministerstvo sebere jednu z nejdůležitějších činností.

„Nepřekvapuje mě to. Pro pana ministra je to zbytečně demokratický proces, jeho cílem je posílení role zdravotních pojišťoven, v jejichž vleku ministerstvo v tuto chvíli je,“ míní prezident lékařské komory Milan Kubek.

Na letošek nemusel Hegerův úřad nařizovat ceny pro praktické lékaře. Ti jediní se s pojišťovnami dohodli. „Byla by chyba dohodovací řízení zrušit. Jsme jasným důkazem, že funguje,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

S návrhem naopak souhlasí zástupci zdravotních pojišťoven. Zůstane jim totiž možnost jednat s jednotlivými lékaři a nemocnicemi úplně individuálně. „Také si myslíme, že dohodovací řízení není efektivní,“ řekla Hana Kadečková ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Naopak i třeba ambulantní specialisté vidí v dohodovacím řízení smysl. „Kromě loňska jsme se vždy domluvili alespoň na některých parametrech a pravidlech. Z čeho bude ministr vycházet, když nic takového nebude?“ ptá se předseda Sdružení ambulantních lékařů Zorjan Jojko.

Pro Kubka není plán na oslabení lékařských sdružení ve prospěch ministerstva překvapivý. „Pan ministr se svou nechutí k ČLK netají, zapadá to do celkové filozofie. Je to další argument pro náš protest,“ řekl Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví chce mít výdaje zdravotních pojišťoven více pod kontrolou. Zregulovat chce dokonce i takzvané individuální dohody. Nadále má být možné, aby se jednotlivý lékař či nemocnice domluvila s pojišťovnou na jiných cenách, ale ministerstvo má určit jejich maximální a minimální výši.

„V roce 2011 mělo být podle vyhlášky utraceno totéž co v roce 2009. Když se ale poté vyhodnotila realita, ukázalo se, že zdravotní pojišťovny utratily o osm miliard více,“ argumentuje náměstek Nosek. Změnit systém stanovování úhrad chtěl už před lety bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ovšem tak, aby ministerstvo do konkrétních úhrad mluvilo méně. „Čím víc se stát snaží upravovat úhrady, tím víc se politizuje smluvní politika pojišťoven,“ myslí si Julínek.

Praktici nekřičí

K protestu lékařů 1. března se nepřidají praktici. Sdružení praktických lékařů vidí za aktivitou České lékařské komory „silné politické a odborářské tlaky“. Svoje členy nebude vyzývat, aby zavřeli ordinace. „Strašení, že naše zdravotnictví je ohrožené a před kolapsem, je zavádějící a nebezpečné,“ uvádí sdružení. Hlavní důvod protestu, přísná úhradová vyhláška určující lékařům a nemocnicím příjmy na letošek, se praktických lékařů netýká. S pojišťovnami se totiž na úhradách sami dohodli. Sdružení ambulantních specialistů naopak protest vítá, doporučuje nosit 1. března zelené stužky. Protestují i lékařské nemocniční odbory. Někteří lékaři si vezmou 1. března volno, další půjdou na preventivní prohlídku.

Reakce mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívové:

Návrh resortu vychází z předpokladu, že dohadovací řízení je z formální stránky příliš komplikovaným procesem pro všechny zúčastněné a zároveň kvůli délce jeho trvání dochází každoročně k průtahům při přípravě úhradové vyhlášky.

Náš návrh v žádném případě neruší možnost poskytovatelů či jejich profesních sdružení se ze zdravotními pojišťovnami dohodnout bez ohledu na úhradovou vyhlášku ministerstva.

Možnost individuální dohody zůstane v navrhované legislativě zachována a MZ ČR pochopitelně takové dohody (stejně jako dosud) vždy uvítá. Zrušení formalizovaného dohadovacího řízení ale zajistí více času na přípravu úhradové vyhlášky.

Navrhovaný postup nelze v žádném případě označit za snahu diktovat smluvní podmínky.