Kolik stojí české dítě? Měsíčně 7200 korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka

Češi mají své děti rádi, ale ne tak jako Slováci či Poláci. Kvůli svým ratolestem je ochotno se uskrovnit 74 procent českých rodičů, měsíčně do nich průměrně investují 7200 korun, nejvíce putuje na domácí stravu.

Stejnou částku do svých dětí investují i Poláci, na Slovensku je to 6690 korun a nejméně utrácejí za své děti Bulhaři, v průměru 3850 korun.

Na Slovensku je ochotno se kvůli svým dětem finančně omezit 79 procent a v Polsku 82 procent rodičů, vyplývá to z průzkumu společnosti Profi credit. Nejvíce se musí uskrovnit domácnosti se středoškoláky, nejméně rodiny s malými dětmi.

„Ve všech dotazovaných zemích rodiče shodně uvedli, že nejvíce investují do výdajů za domácí stravu. V Česku je to v průměru 3500 korun, tedy 44 procent všech výdajů,“ uvedl marketingový ředitel Profi Credit pro Střední Evropu Ondřej Šmakal. Dodal, že na Slovensku a v Polsku činí výdaje na jídlo 36 procent a Bulharsku dokonce 56 procent.

Škola se umístila na druhém místě za stravou. V Česku jde na vše spojené se školou třetina výdajů, tedy zhruba 2500 korun. Necelé dva tisíce korun (24 procent) pak rodiče utratí za oblečení a obuv. V Polsku a na Slovensku jde na školu pětina všech výdajů.

Podíl výdajů do zájmové činnosti dětí je nejvyšší v Polsku. Poláci dají na koníčky svých ratolestí dvakrát tolik co Češi a Slováci, a dokonce čtyřikrát víc než Bulhaři. Rodiče v Česku stojí sporty či hra na hudební nástroj necelých 500 korun měsíčně. „Češi a Slováci naopak vedou v utrácení za hračky a spotřební zboží. V Česku je to měsíčně více než 700 korun, na východ od nás 850 korun. To je dvakrát víc než v Polsku a třikrát víc než v Bulharsku,“ poznamenal Ondřej Šmakal.

Mobilní telefon vlastní 70 procent českých dětí

Samozřejmostí se stal u dětí i jejich vlastní mobilní telefon a české děti jsou na tom ve střední Evropě, co se mobilních telefonů týče nejlépe. Svůj mobil má 70 procent českých dětí, na Slovensku je to 62 procent, v Polsku mají vlastní mobil dvě třetiny dětí (68 procent), v Bulharsku pak zhruba polovina (49 procent) dětí.

V počítačích ale naopak jednoznačně vedou Poláci. Vlastní počítač s připojením k internetu tu má 85 procent dětí, v Česku je to více než polovina dětí (56 procent). Na Slovensku a V Bulharsku má počítač s internetem jen 44 procent dětí.

:

Obrazem: Děti a učedníci odešli bulharským řemeslníkům do ciziny