Kongresovému centru se daří zvedat tržby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Kongresové centrum Praha, jehož hospodaření podlamují dluhy kvůli výročnímu zasedání MMF a Světové banky před jedenácti lety, překonalo dosavadními tržbami z uspořádaných akcí loňský výsledek a dostalo se na předkrizovou úroveň z roku 2007. Jde o kategorii krátkých nájmů, tedy pronájmů prostor a služeb pro krátkodobé akce.

Podle statistik, které má deník E15 k dispozici, vytěžilo centrum letos do konce října z 201 akcí, včetně provizí, více než 153 milionů korun. Předpoklad mluvil o 142 milionech. „Krátké nájmy jsou nejdůležitější a nejprestižnější tržby, které jsou nejvíce vidět,“ vysvětluje generální ředitel KCP Michal Kárník. Dalšími zdroji příjmů podniku, jejímž majitelem je pražský magistrát, jsou dlouhé nájmy (ročně 150 milionů korun), parkování (23 milionů) a hotel, který hospodaří samostatně a odvádí centru zisk a odpisy (letos se čeká 28 milionů). „Trendem je omezování výdajů za služby, mírně stoupá čisté nájemné za prostory,“ dodal Kárník.

„Opravdu velké mezinárodní kongresy rozhodují o místě svého konání dva tři roky dopředu, menší akce samozřejmě později. Z toho vyplývá, že vypukla-li krize na konci roku 2008, jsme teď přesně v období, kam spadá konání tehdy naplánovaných velkých akcí. Z tohoto pohledu nevypadáme špatně. I s malými akcemi se pereme docela slušně,“ konstatuje Kárník.

Letos už hostil bývalý Palác kultury například pět tisíc delegátů světového geochemického kongresu Goldschmidt, odborníky na problematiku ledvin a dialýzu ERA – EDTA, delegáty konference Chlazení a klimatizace či říjnové Hydro 2011 o vodní energii.
Kongresové centrum hradí od roku 2004 samo dluhovou službu ukrajující 40 procent z jeho ročních tržeb. Do konce roku 2014 zbývá zaplatit ještě skoro dvě miliardy korun.