Koordinace tajných služeb stále vázne

Šéf senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD)

Šéf senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) Zdroj: Anna Vackova, E15

Sbírají informace k týmž kauzám, aniž by o tom věděly, a jejich působnost se tak překrývá. Na letitý problém tajných služeb v Česku upozornili někteří koaliční poslanci a senátoři. Spolu s novelou o posílení pravomocí rozvědky, kontrarozvědky a Vojenského zpravodajství, s níž už souhlasila vláda, by podle nich měla pod Strakovou akademií vzniknout specializovaná komise, jež by práci výzvědných složek koordinovala.

Komise by podléhala přímo premiérovi. Šéf senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) míní, že součinnost zpravodajců je neuralgickým bodem.

„V tom za některými zeměmi pokulháváme, koordinace schází. Služby se musí umět domluvit, navzájem si předávat informace a sdílet databáze,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 exministr vnitra a bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace.

„Kdysi se stalo, že jistou informaci z Balkánu jsme měli jak my, tak vojenská služba, přičemž náš pohled na kauzu se lišil. Chyběl člověk, který by to vyhodnotil a řekl, abychom se na případ podívali společně a porovnali si zdroje,“ dodal Bublan.

Senátor připomíná, že rozvědka, BIS i vojáci připravují pro premiéra a některé ministry pravidelné měsíční přehledy o tom, co zjistili. Právě členové vládní komise by tyto přehledy vyhodnocovali a upozorňovali na možné průniky. „A také by z nich pořizovali výtahy. Kdyby je měl celé číst premiér, nedělal by nic jiného,“ dodal.