Krajská tripartita chce utlumit těžbu v OKD pod dohledem státu

Ilustrační foto (Sídlo OKD)

Ilustrační foto (Sídlo OKD) Zdroj: Petr Bergler, Euro

Ekonomicky vytěžitelné zásoby uhlí v OKD se v současnosti odhadují na pět let. Podle moravskoslezské tripartity je nejlepším řešením těžbu pozvolna utlumit pod dohledem státu. To by mělo horníkům zajistit práci na co nejdelší dobu a zároveň umožnit postupně vytvářet nová pracovní místa. Účastníci tripartity to potvrdili na jednání v Ostravě.

Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) by při co nejdelším zachování těžby a pracovních míst měly být náklady státu nižší než případně vyplácené hmotné dávky v nouzi a další s tím související náklady. „Výsledek doporučení krajské tripartity je takový: Pokračovat v těžbě řekněme pod křídly státu, v žádném případě nedotovat vlastníky, nedávat jim ani korunu, euro či dolar, ale najít cestu podobnou polskému modelu, kdy stát v podstatě je zaměstnavatelem těch, kteří vytěží ekonomicky zásoby uhlí,“ řekl Novák.

V OKD a jejích dodavatelských společnostech pracuje přes 13.000 lidí, zhruba 12.500 z nich podle Nováka žije v Moravskoslezském kraji. Velkým problémem OKD jsou již několik let klesající ceny uhlí, kvůli nimž je těžba ztrátová. Firma je ve vážných problémech, hrozí jí insolvence a masivní propouštění. Předseda odborů Josef Středula minulý týden uvedl, že majitel OKD, společnost New World Resources (NWR), požadoval od státu přibližně 150 milionů eur (asi čtyři miliardy korun) za to, že bude pokračovat v těžbě. Proti tomuto návrhu jsou vláda i odbory.

Palička: Je třeba pracovat na těch ložiscích, která jsou vytěžitelná

Předseda odborů Dolu Paskov Rostislav Palička řekl, že na šachtu se noví lidé nenabírají už asi rok. Části těch, kteří tam pracují, by pomohlo schválení zákona o dřívějším odchodu do důchodu. „Je třeba pracovat na těch ložiscích, která jsou vytěžitelná, a ti lidé dejme tomu budou postupně převáděni, kdo bude mít zájem,“ řekl Palička. Je podle něj potřeba zpracovat sociální programy a umožnit horníkům důstojně odejít a například udělat si nějakou rekvalifikaci.

Prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš řekl, že pokud se všechny strany včetně managementu OKD dokážou domluvit, je optimista. „Neprodloužíme tu životnost dlouho, ale mohli bychom ji prodloužit a postupně snižovat počet horníků tak, jak to bude třeba. Tím pádem to hornictví jaksi vyšumí bohužel, ale mezitím musíme najít nové zaměstnání pro nové lidi, kteří přijdou,“ řekl Bartoš.

Nově vytvořená pracovní místa ale podle něj současní horníci moc nevyužijí, snad jen ti mladší. „Tam je totiž jeden veliký problém: Ti lidé po delší době, co pracují v podzemí, mají podlomené zdraví a zaměstnavatelé je prostě nechtějí,“ řekl Bartoš. Že horníci shánějí nové zaměstnání těžko, potvrzuje i Palička. „Najdou se místa někde na údržbě, někde v ochranných službách a podobně, nicméně představa horníka někde u pásu je velice mizivá,“ řekl odborář.