Kvóty stále odmítáme, tvrdí premiér Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Česká republika podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stále odmítá povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Tento názor bude premiér zastávat také na středečním mimořádném summitu Evropské unie k uprchlické krizi v Bruselu, řekl Sobotka novinářům v Chropyni na Kroměřížsku při návštěvě Zlínského kraje. "Nebudeme podporovat žádný dokument, který by obsahoval systém povinných kvót," uvedl premiér.

„Čekají nás tři důležitá jednání, dnes se sejdou ministři zahraničí V4. Předpokládám, že potvrdí naši společnou pozici, kterou máme. To znamená, že odmítáme kvóty. Zítra se sejdou ministři vnitra, náš ministr vnitra Chovanec jede na jednání s jasným mandátem české vlády nesouhlasit s kvótami. A stejně budu vystupovat i ve středu večer, pokud by se takový návrh objevil na stole,“ uvedl Sobotka.

Podle jeho slov zatím není jasné, co přesně bude uvedeno v návrhu Evropské komise. „Česká republika intenzivně vyjednávala v uplynulých týdnech, dnech i hodinách. Trváme na našem postoji, nejsme sami v rámci Evropy, stejný postoj zastávají nejen země V4, ale například některé baltské státy. Ten postoj zastává i Rumunsko, některé další země Evropské unie s tím naším postojem sympatizují. Myslím, že máme reálnou šanci na to, abychom prosadili svůj negativní názor, který máme vůči kvótám,“ řekl Sobotka.

Plán na vratkých základech

Sobotka považuje systém kvót za „šitý horkou jehlou a nedomyšlený“. „Navrhuje se přerozdělení lidí, kteří v těch zemích, ze kterých by se měli přerozdělovat, už dávno nejsou, protože z nich odešli. Není tady žádný mechanismus, jak udržet uprchlíky v zemích, kam by byli na základě kvót přiděleni,“ podotkl premiér.

Příliš silný není podle něj ani právní základ, na kterých kvóty stojí. Ministerstvo vnitra vypracovalo analýzu, podle které jsou povinné kvóty zřejmě nezákonné. Ministr Milan Chovanec chce analýzu předat na dnešním pražském jednání ministrů zahraničí visegrádské skupiny se šéfy diplomacie dalších unijních zemí. Analýzu pošle ministr také Evropské komisi (EK).

Česko odmítá plán EK na povinné přerozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl ze tří unijních zemí, které čelí největšímu náporu migrantů. Česká vláda tvrdí, že není pro běžence cílovou zemí. Navrhuje lepší kontrolu unijní hranice a lepší regulaci přílivu uprchlíků. Evropská unie by měla podle Sobotky nyní řešit spíše to, co by mohlo migrační vlnu zastavit, pomoci lidem v jejich zemích, zprostředkovat dohodu o ukončení války v Sýrii i střežit hranice schengenského prostoru, kde by měla vzniknout registrační místa pro uprchlíky.