Kvůli letecké záchrance policie zřejmě stíhá exministra Julínka

Protikorupční policie obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Škoda vzniklá státu údajně činí zhruba 792 milionů korun. Podle Věcí veřejných postupovala policie na základě jejich trestního oznámení na exministra Tomáše Julínka (ODS) kvůli vypsání tendru na provozování letecké záchranné služby.

Kauza se týká provozování vrtulníků letecké záchranné služby, státu údajně zatím vznikla škoda ve výši zhruba 792 milionů korun. Tendr na leteckou záchranku vypsalo ministerstvo za vedení Tomáše Julínka (ODS). Obviněný je stíhán na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let odnětí svobody.

Strana Věci veřejné v tiskové zprávě uvedly, že policie obvinila „bývalého ministra zdravotnictví“ na popud jejich poslance Jiřího Štětiny. Štětina následně uvedl, že loni podal trestní oznámení na exministra Julínka.

„Kriminalisté obviněnému kladou za vinu, že měl v rozporu se svými povinnostmi převést činnosti spojené s provozováním vrtulníků letecké záchranné služby z ministerstva obrany a ministerstva vnitra ve prospěch dvou nestátních provozovatelů, čímž mělo dojít ke způsobení škody velkého rozsahu,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej, jméno obviněného nechtěl specifikovat.

Vyčíslená škoda představuje rozdíl mezi náklady na provoz ze strany uvedených státních subjektů a nestátních podnikatelských subjektů. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji. Smlouvy s nestátními provozovateli jsou uzavřeny až do roku 2016, takže škoda může ještě vzrůst.

„Obvinit Tomáše Julínka kvůli letecké záchrance je pitomina. Cena tendru na několik let může být sporná, (měla zajistit mj. i rozvoj), ale nemůže být trestná, to by pak bylo trestné každé rozhodnutí ministra. Kdyby policie řekla, že si někdo vzal do kapsy tolik a tolik, to je jiná, ale obvinění je založeno pouze na rozdílu staré a nové ceny (tak to alespoň interpretují média, spis jsem samozřejmě neviděl), reagoval na obvinění bývalý mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt na Facebooku.

Ministerstvo mlčí

Současné vedení ministerstva se k případu konkrétněji nevyjádřilo. „Ministerstvo bylo o vyšetřování informováno, s policií jsme spolupracovali, předali jí vyžádané dokumenty. Nyní čekáme na oficiální informaci o případu, na základě které bude vyjasněna další role ministerstva v tomto trestním řízení,“ sdělila mluvčí resortu Viktorie Plívová.

Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Ferdinand Polák jen uvedl, že někteří jeho podřízení ze sekce zdravotní péče byli v uplynulých měsících podat vysvětlení v této věci na policii a informovali ho o tom.

Tendr na leteckou záchrannou službu vypsaný ministerstvem zdravotnictví vyhrály firmy Alfa Helicopter a DSA, provozují ji od ledna 2009.

Ředitel firmy Alfa Helicopter Pavel Müller ani další představitelé letecké záchranné služby nechtěli kauzu komentovat. Lze předpokládat, že již byli podat vysvětlení na policii a jsou vázáni mlčením. Bývalý šéf zdravotnických odborů a krátce náměstek ministra Leoše Hegera (TOP 09) Jiří Schlanger řekl, že původ privatizace letecké záchranné služby je mnohem starší, než bylo ministerské působení Julínka. Podle něj začala už v době, kdy byl ministrem Jan Stráský (ODS).

Korupce může stát farmaceutické firmy až polovinu zisku

Více peněz od pacientů, méně korupce