Kvůli používání jedů na Šumavě padlo první obvinění

Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem.

Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem.

Kvůli nezákonným zásahům proti kůrovci v Národním parku Šumava padlo první obvinění. Jak uvedla protikorupční policie, vedoucí pracovník Národního parku Šumava tlačil na zaměstnance, aby proti kůrovci nasadili nepovolené jedovaté látky. Podle informací ČTK se obvinění týká náměstka pro státní správu Václava Brauna. Park považuje obvinění za nesmyslné.

Vedoucí pracovník parku podle policie nutil své podřízené, aby legalizovali již probíhající používání biocidů proti kůrovci, měl jim hrozit ztrátou zaměstnání. Úředníci to sice odmítli, jejich nadřízený ale používání pesticidů povolil i bez jejich potřebného stanoviska. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej jméno obviněného nepotvrdil.

Vedení parku považuje obvinění za neoprávněné. „Pokud v rámci své působnosti vydával jako nadřízený pokyny svým podřízeným zaměstnancům, nelze v této skutečnosti shledávat trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek. „Podle nás se jedná o reakci lidí, kterým byl zrušen pracovně právní poměr a dosud se s tím nesrovnali,“ dodal.

Pokud by se podle Pechouška park chtěl vyhnout podobným trestním oznámením, nemohli by vedoucí pracovníci „ani metodicky usměrňovat práci svých podřízených“. „Na tom nic nemění ani skutečnost, že obsahem práce podřízených je výkon státní správy,“ vysvětlil.

Pesticidy se v parku začaly používat za ředitele Jana Stráského, přestože park ještě neměl udělenou výjimku. Tu mu ministerstvo životního prostředí schválilo až později. Česká inspekce životního prostředí za tento postup parku udělila pokutu.

Podle červnového verdiktu Krajského soudu v Českých Budějovicích navíc získala Šumava výjimku nezákonně. Park i ministerstvo totiž nenechaly posoudit vliv pesticidů na přírodu. Soud proto výjimku zrušil.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha si myslí, že policejní vyšetřování by se nyní mělo zaměřit na úlohu ředitele Stráského v případu. „Tehdejší ředitel Jan Strásky už několik týdnů předem veřejně říkal, že povolení bude vydáno. Navíc sesadil svého náměstka, který měl rozhodnutí na starosti, a nahradil jej Václavem Braunem,“ vysvětlil.

Látka, která postřik proti kůrovcům obsahuje, hubí i další hmyz. Pesticidy také zabíjejí vodní živočichy a mohou ohrozit i mláďata ptáků, kteří se živí hmyzem.

Jakub Hruška: Na Šumavě může být národní park, anebo vzorný lesní závod