Kvůli výbuchům munice se sejdou poslanci, premiéra čeká „grilování“

Evakuace obcí z okolí muničního skladu ve Vrběticích

Evakuace obcí z okolí muničního skladu ve Vrběticích Zdroj: CTK

Příčiny exploze dvou muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku a opatření proti podobným incidentům v budoucnu bude řešit mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. O její svolání požádaly všechny čtyři opoziční kluby, podpořili je i někteří koaliční zákonodárci z ANO a KDU-ČSL. Grilování především premiéra Bohuslava Sobotky a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD) se uskuteční příští týden.

„Události ukázaly, že občané nesdílejí kroky vlády, vyzvali ji k odstoupení. Informace nechybí pouze jim, postrádáme je všichni,“ uvedl poslanec Karel Fiedler (Úsvit). Dodal, že opozice chce zabránit tomu, aby se výbuchy neopakovaly u některého ze dvou stovek skladů s náboji, granáty či raketami rozmístěných po Česku.

„Vláda se chová velmi zmateně. Budu žádat, aby na jednání vystoupil starosta jedné z obcí a řekl, k jakým konkrétním selháním došlo,“ řekl místopředseda dolní komory parlamentu Jan Gazdík (TOP 09 a STAN).

Poslance mimo jiné znepokojují rozdílné údaje o množství výbušnin ve Vrběticích. Zatímco donedávna se říkalo, že v celém areálu s více než dvěma desítkami hangárů zbylo sedm tisíc tun střeliva, podle jiných informace může být v jediném hangáru patnáct i více tisíc tun.

Informace se různí

Pro svolání schůze jsou i předseda lidovců Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Jsem znepokojen nepřehledností situace, starostové dostávají různé informace,“ uvedl Bělobrádek. Podle Stropnického je nutné, aby se jednání účastnil jak Sobotka, tak Chovanec, protože vyšetřování vede policie. Šéf rezortu obrany připomněl, že povinnost kontrolovat vrbětický areál neměla jen armáda. „Ta mohla dohlížet na celkové množství uložené munice, samotný obsah skladů a jednotlivých beden monitoruje policie,“ řekl.

Část munice z Vrbětic má být nejpozději do konce příštího roku převezena do Květné na Svitavsku, kde vojsko ještě před rokem provozovalo areál obehnaný betonovou zdí, ve kterém byly tři desítky hangárů. Shodli se na tom starostové okolních obcí stejně jako Pardubický kraj. Po státu však žádají záruky, aby se riziko snížilo na minimum.