Ladislav Šafránek: Ekonomice se daří? Plýtvejme!

Vicepremiér Andrej Babiš a předseda vlády Bohuslav Sobotka

Vicepremiér Andrej Babiš a předseda vlády Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Média i ústa politiků jsou plná radostných zpráv o ekonomických úspěších, které by mohly být ještě větší, kdyby nám nechyběli kvalitní a kvalifikovaní pracovníci. Dokonce je snad budeme dovážet z Východu. Předtím však stimulujeme vnitřní rezervy razantním zvyšováním platů neproduktivních zaměstnanců státu – úředníků, učitelů a silových rezortů.

A budeme čekat, že obdobně zvýší mzdy i soukromá sféra. Mzdy přitom budou čistě inflační, protože stagnující produktivita práce nevytváří pro jejich smysluplný růst dostatečný prostor. Ekonomice se prý daří natolik, že dokonce očekávané zvýšení platů zřejmě přijde o několik měsíců dříve. Jistě nejen mne v této souvislosti trápí několik otázek.

Doufám, že pánové Sobotka, Bělobrádek, Filip, Středula a další katedroví politici vysvětlí, proč zdar ekonomiky není využit ke snížení rostoucího státního dluhu, respektive k razantnímu snížení schodku veřejných financí?

Proč se keynesiánci chovají v rozporu s učením svého guru? Proč se při předvolební rétorice o snižování nerovnosti v příjmech nezvyšují důchody, umožňuje-li to růst ekonomiky? Proč stát nevytváří rezervy na pravděpodobný pokles hospodářské dynamiky?

Jak si vysvětlit varování před negativními důsledky brexitu a současné zvyšování nákladů práce a oslabování komparativních výhod naší produkce? Jak vláda vytváří rezervy pro rostoucí sociální výdaje spojené s růstem nezaměstnanosti v případě možné recese?

Proč neřeší údajně napjatou situaci na trhu práce snižováním byrokracie a racionalizací řízení? Je si vláda vůbec vědoma dominového efektu nefunkční paternalistické minimální mzdy?

Autor je ekonom