Lang končí v čele BIS, požádal o odchod ze služby

Ředitel BIS Jiří Lang

Ředitel BIS Jiří Lang Zdroj: CTK

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang požádal o odchod ze služby. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kdy Lang odejde, neupřesnil. O odchodu šéfa BIS se mluví už několik měsíců. Langa do funkce šéfa BIS jmenovala vláda před 13 lety, v tajných službách působí od 90. let.

Chovanec zároveň odmítl informace o tom, že by měl být v blízké době odvolán ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil. Jedním z kandidátů, kteří by mohli Navrátila nahradit, je podle dnešní Mladé fronty Dnes právě Lang. „V každém případě tady existuje dopis pana ředitele Langa o tom, že chce opustit službu, to je oficiální informace. Ale o NBÚ nevím nic,“ řekl Chovanec.

Mluvčí BIS Jan Šubrt nechtěl informace komentovat. „Ředitel BIS je osoba, kterou jmenuje a odvolává vláda a mluvčímu nepřísluší se k tomu vyjadřovat. Veškeré dotazy je třeba adresovat vládě,“ řekl k možnému Langovu odchodu Šubrt.

Podle týdeníku Respekt je překvapivé to, že informaci zveřejnil ministr vnitra. BIS totiž formálně spadá pod vládu, jejímž předsedou je premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O jeho odchodu se mluvilo už loni na podzim, v říjnu pak byl povýšen z brigádního generála do hodnosti generálmajora.

Několik skandálů

Za Langova vedení se BIS nevyhnula několika skandálům. Na jaře 2012 čelila BIS kritice kvůli možnému úniku odposlechů hovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Odposlechy podle Mladé fronty Dnes (MfD) pořídila BIS v roce 2007, o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku. Ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti. Z výkonu své funkce je ředitel BIS odpovědný vládě, která ho též odvolává.

Lang je v tajných službách už od 90. let, BIS řídí od roku 2003
Datum narození: 19. července 1957
Vzdělání: Střední průmyslová škola zeměměřická, obor geodézie; Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně (1996)
Současná pozice: ředitel BIS (od 23. června 2003); funkci převzal po rezignaci Jiřího Růžka
Předchozí kariéra: geodet v pražském Energoprojektu; do služeb kontrarozvědky vstoupil na začátku 90. let; působil v Úřadu na ochranu ústavy a demokracie federálního ministerstva vnitra (předchůdce BIS), postupně prošel nástupnickými organizacemi; náměstek ředitele BIS (1996 až 2003); pověřen řízením BIS (květen až červen 2003); dočasný šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (2006 až 2007).
Hodnost: generálmajor (od října 2015)
Stranická příslušnost: není a nebyl členem žádné politické strany
Rodina: ženatý, dvě děti
Ostatní:

- Za jeho vedení se BIS nevyhnula několika skandálům. Média dříve například poukazovala na to, že úřad stále zaměstnává bývalé pracovníky Státní bezpečnosti, kteří byli dříve školeni KGB.

- Pozornost vzbudil skandál bývalého důstojníka BIS Jaroslava Kukačky, kterého v roce 2007 navrhl státní zástupce obžalovat ze zpronevěry. Údajně zpronevěřil zpravodajské službě 160.000 korun. Kukačka byl již v roce 2005 z BIS propuštěn.

- Lang říjnu 2007 potvrdil únik tajných informací BIS. Data o tři roky dříve prý vynesl bývalý pracovník služby. Tajné informace měly být ohroženy, ale nikoli zneužity. Premiér Mirek Topolánek (ODS) řekl, že Lang není za únik odpovědný. V březnu 2008 inspekce BIS kauzu odložila, nejednalo se podle ní o trestný čin.

- V březnu 2010 sněmovní komise pro kontrolu BIS oznámila, že nezjistila, že by kontrarozvědka porušila zákon při údajném sledování loterijní společnosti Sazka. Zároveň však vzala na vědomí, že BIS neposkytla členům komise část informací, a to ze zákona.

- Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09) obvinil v roce 2011 Langa ze zneužití pravomoci v kauze bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína. Tvrdil, že BIS se podílela na Hučínově kriminalizaci. V roce 2008 podal Štětina na kontrarozvědku v této věci také trestní oznámení, policie případ odložila.

- Na jaře 2012 začala BIS čelit kritice kvůli možnému úniku odposlechů hovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) se ale za Langa postavil s tím, že je kvalitním ředitelem, který je „apolitický, slouží této zemi, je vůči ní oddaný a loajální celou svou službou“.

- Odposlechy podle Mladé fronty Dnes (MfD) pořídila v roce 2007 BIS, o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Lang z úniku obvinil bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka, jeho vina se ale dosud neprokázala. Petržílek si stěžoval sněmovní komisi pro kontrolu BIS, že služba do kauzy nepřiměřeně zasahuje. BIS to odmítla.

- O konci Langa v čele BIS spekuloval loni v říjnu týdeník Respekt. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) informaci nepotvrdil. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes řekl, že Lang požádal o odchod ze služby.

Bezpečnostní informační služba (BIS):

- Je vnitřní zpravodajskou službou České republiky, zabývá se mimo jiné záměry a činnostmi namířenými proti demokratickým základům, svrchovanosti a územní celistvosti ČR.

- Úkolem civilní kontrarozvědky je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v ČR. BIS vyhodnocuje údaje o aktivitách, jejichž důsledky mohou ohrozit bezpečnost či ekonomické zájmy státu.

- V únoru 1990 byl v rámci federálního ministerstva vnitra vytvořen Úřad pro ochranu ústavy a demokracie, v prosinci 1990 se transformoval na Federální informační službu. V červnu 1991 byla civilní rozvědka vyňata z ministerstva vnitra pod názvem Federální bezpečnostní informační služba. Po rozpadu federace byla zřízena Bezpečnostní informační služba, současná BIS vznikla 30. července 1994.

- Ředitele BIS po projednání v příslušném výboru Poslanecké sněmovny jmenuje vláda a jí je také odpovědný. Kontrolu BIS vykonává Poslanecká sněmovna, která k tomuto účelu zřizuje zvláštní komisi.

- BIS v posledních letech zlikvidovala či pomohla odstranit údajné snahy osob arabského původu opatřit si v Česku zbraně či hrozby teroristů, že zaútočí na židovské objekty a sídlo rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v Praze.