Lékaři se dál přou o platy. Měly by se ukotvit v zákoně, zní

Milan Kubek, ČLK

Milan Kubek, ČLK Zdroj: E15 Anna Vackova

Spolupráce České lékařské komory (ČLK) a lékařských odborů na jedné straně a ministerstva zdravotnictví na straně druhé nefunguje. Na brněnském sjezdu ČLK to řekl její prezident Milan Kubek. Podle něj se ministr Leoš Heger "vykrucuje" z desetiprocentního navýšení platu zdravotníkům, na němž se lékaři dohodli s ministerstvem v únoru. Na sjezdu také zaznělo, že dalším sporům by se mělo předejít ukotvením mezd lékařů v zákoně.

Na sjezd přijel i ministr Heger, trvá na tom, že kvůli ekonomické situaci od ledna stoupnou platy lékařům u lůžka jen o 6,25 procenta. Navýšení o deset procent lze prý čekat v pololetí, když „nebude prohloubena krize“.

Kubek dnes lékařům připomněl, že memorandum o platech je „závazek právně nevymahatelný“. „Dohod) bude plněna pouze tehdy, pokud si ji síla vynutí, pokud budou lékaři ochotni za svá práva bojovat,“ míní. Podle Kubka přitom plnění této fáze memoranda bude pro lékaře signálem, jak hodlá vláda plnit cíle dohody, která požaduje pro lékaře do roku 2013 až trojnásobek průměrné mzdy v zemi.

Zástupci ministerstva říkají, že únorové memorandum o desetiprocentním navýšení lékařských mezd plní postupně. Podle Hegera by v současné situaci, kterou rámují hospodářské problémy celé Evropy, bylo nezodpovědné učinit „absolutní slib o nárůstu deset procent hned teď a tady“. Ministr ale zároveň přiznal, že memorandum skutečně hovoří o desetiprocentním růstu. Nicméně prý hovoří o celkem třech fázích zvýšení platů do roku 2013. Ministerstvo podle něj dělá, co v současné době dělat lze. Jen v příštím roce by prý na zvýšení mezd lékařů mělo jít 4,5 miliardy korun.

Platy lékařů by měly být určeny násobkem průměrné mzdy, říká expert ČLK

Právní expert lékařské komory Jan Mach dnes označil neukotvenost mezd lékařů v zákoně jako jednu z hlavních výzev, kterým bude české zdravotnictví v budoucnosti čelit. Podle něj by měly být platy lékařů-zaměstnanců stanoveny zákonem jako násobek průměrné mzdy v tuzemsku, podobně třeba jako platy soudců nebo státních zástupců.

Heger na sjezdu označil za jeden z důvodů současných napjatých vztahů mezi ministerstvem a komorou fakt, že od minulého sjezdu komory před rokem „zůstala omezená míra komunikace mezi ČLK a ministerstvem“.