Lékařská komora svolává mimořádný sjezd, proběhne těsně před volbami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Problémy zdravotnictví chce řešit Česká lékařská komora (ČLK) na mimořádném sjezdu, který svolala na 22. září, krátce před krajskými volbami. Novinářům to dnes řekl její prezident Milan Kubek. Vážnost situace doložil tím, že mimořádný sjezd svolává poprvé za deset let, co stojí v čele stavovské organizace. Svolání sjezdu doporučila porada předsedů okresních sdružení, vláda podle nich krizi neřeší. Ministerstvo zdravotnictví slova o krizi označilo za prázdný výrok.

Na sjezd pozve komora premiéra, ministry zdravotnictví a financí, zdravotnické experty jednotlivých stran i přední profesory medicíny. Pro svolání mimořádného sjezdu hlasovalo z 59 předsedů 56, jeden byl proti a dva se zdrželi. Hlavním bodem sjezdu bude krize zdravotnictví a hledání možností, jak ji řešit, uvedl Kubek.

„Krize v českém zdravotnictví se prohlubuje, ať už finanční, protože výdaje patří k nejnižším v EU, tak zejména krize personální, zdravotní péče je zajišťována jen tím, že je soustavně porušován v nemocnicích zákoník práce ohledně povoleného limitu přesčasů,“ řekl Kubek. Nemocnicím chybějí lékaři i sestry, omezují provoz. Komora zaznamenala i nelegální zaměstnávání cizinců se spornou kvalifikací, dodal Kubek.

„Věříme, že si ČLK všimla, že ministerstvo v posledních třech letech prosadilo mimo jiné zásadní a hlavně dlouhodobé zvyšování platů lékařů a zdravotnického personálu a významné navýšení peněz plynoucích do zdravotnictví,“ řekl mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Dodal, že ministerstvo po 25 letech „přešlapování“ zahájilo digitalizaci zdravotnických registrů, zefektivnilo hospodaření státních nemocnic, zachránilo české lázeňství a začalo podporovat psychiatrii a další upozaďované obory.

Kubek připomněl, že na krizi upozornila komora politiky už před víc než čtvrt rokem a informace o dopadech krize zveřejňuje v kampani Zdravotnictví volá o pomoc. Komora varuje, že za současných podmínek nemůže garantovat bezpečnost zdravotní péče. Situace prý už dopadá na pacienty, čekací doby na ošetření se prodlužují. „Bohužel ministerstvo zdravotnictví ani vláda krizi v českém zdravotnictví neřeší. Nezbývá nám nic jiného než svolat do Prahy mimořádný sjezd,“ řekl.

Vládě vytkl Kubek mimo jiné to, že nezajistila pro zdravotnictví dost peněz, když pro příští rok navýší odvody státu o 3,6 miliardy korun. Na slíbený desetiprocentní růst platů je zapotřebí růst přinejmenším o sedm miliard korun. Rovněž slíbená reforma vzdělávání lékařů a sester nebyla dosud provedena. Vláda sice obě normy schválila, čeká je ale ještě dlouhý legislativní proces.

Pro řešení krize připravila komora pětibodový plán, který obsahuje pravidelnou valorizaci odvodů státu, zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, stejné úhrady za tytéž výkony všem zdravotnickým zařízením, růst ceny lékařské práce a státem garantované tabulkové platy v nemocnicích státních i akciových společnostech a pravomoci pro lékařskou komoru kontrolovat personální zajištění péče.

„ČLK vnímáme jako významného partnera a jsme otevřeni konkrétním návrhům na další zlepšení českého zdravotnictví, která už dnes patří k nejefektivnějším v Evropě,“ řekl Šticha.