Lessy: Kalousek kvůli kauze CASA zastrašoval policii

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Policejní prezident Petr Lessy promluvil do kauzy kolem předraženého nákupu letounů CASA. Prohlásil totiž, že mu ministr financí Miroslav Kalousek kvůli případu volal, vytýkal mu postup policie a dokonce prý policii zastrašoval. V dalších telefonátech se pak ministr Lessymu prý za své výroky omlouval. Kalousek to důrazně odmítl. Pokud Lessy důkazy má, ať je předloží, a Kalousek pak prý odstoupí z funkcí a odejde z veřejného života. V opačném případě by měl odejít Lessy, prohlásil ministr.

Lessy tvrdí, že Kalousek vyhrožoval tím, že vyšetřující policisté „budou odstíháni a nebude to trvat dlouho“.

Telefonáty podle Lessyho tvrzení proběhly 4. července. „Byly to tři telefonáty během hodiny, kdy jsem opravdu s ním odmítl jednat na téma CASA. Jednak mi to nepřísluší, nejsem policejním orgánem a jednak jsem si znovu vyslechl tyto výčitky na adresu policie a nevhodné výrazy,“ uvedl. „Panu ministrovi jsem sdělil, že tyto výroky nejsou vhodné a tímto se nenecháme zastrašit,“ dodal.

„Já jsem to pochopil tak, že to bylo spíše na adresu lidí, kteří prošetřují kauzu CASA,“ řekl Lessy. Vyhrocený hovor pak prý ukončili. Kalousek podle něj poté ještě dvakrát volal. „Mírnil to a poprosil v podstatě o to, abychom to tak nebrali osobně,“ řekl. Hovory si prý nenahrál.

Podle Lessyho by v roce 2012 a v demokratické společnosti neměly podobné výroky vůbec zaznívat. Slova policejního prezidenta o výrocích ministra financí potvrdil i František Bublan z ČSSD. Podle něj Kalousek po jednom společném vystoupení v České televizi mluvil o tom, že kriminalistu Jiřího Mazánka, který kauzu CASA vyšetřuje, a kterému měl Kalousek údajně také volat, „pošle do civilu“.

Kalousek ztrácí nervy: "Je to provokace"

Kalousek Lessyho slova označil za „policejní provokaci“. Dodal, že podal podnět na Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby tvrzení policejního prezidenta prošetřila. ČTK následně řekl, že Lessy by svá tvrzení měl podložit důkazy nebo odstoupit. Pokud se slova policejního prezidenta prokáží, ministr podle vlastních slov rezignuje na svou funkci.

Místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka v České televizi řekl, že zatím jsou tvrzení obou mužů jen spekulacemi a že oba by je měli dokázat. Podobně se vyjádřili i další koaliční politici včetně premiéra Petra Nečase. Ten se pozastavil nad tím, že Lessy o telefonátu ihned neinformoval své nadřízené.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek za jediné řešení současné situace považuje okamžité Kalouskovo odvolání. Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová pak zvažuje vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Premiér Petr Nečas po tomto telefonátu členům svého kabinetu doporučil, aby s organány činnými v trestním řízení komunikovali jen oficiální cestou.„Pokud vzniknou důvodné obavy, že by teoreticky mohli něco ovlivňovat, tak to může mít pro ně velmi závažné konsekvence, včetně odvolání,“ zdůraznil.

Poslanci ve středu výraznou většinou schválili vydání Parkanové k trestnímu stíhání. Ta vzápětí složila svou funkci místopředsedkyně sněmovny. Kalousek svou kolegyni ve hájil. „Větší hloupost už nám na stole nepřistane do konce tohoto volebního období. Jestli máme vydat paní místopředsedkyni Parkanovou, pak musíme vydat všechny,“ prohlásil a dodal, že v následujících dnech předloží novelu zákona o úplném zrušení poslanecké imunity.