Levněji než Česko si půjčí jen Německo

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Český stát je druhý nejdůvěryhodnější dlužník v Evropské unii. Hovoří o tom alespoň úrok, za který jsou investoři ochotni půjčit domácí vládě. Poprvé v historii totiž může Česko získat desetiletý úvěr za méně než jedno procento ročně, konkrétně za 0,87 procenta. Sehnat peníze levněji (za 0,82 procenta) si ze zemí osmadvacítky může dovolit momentálně jenom Berlín.

Krom celoevropského trendu levných peněz tomu podle expertů nahrávají i ryze české faktory. Hlad domácích bank po českých bondech zůstane zřejmě neukojen a zahraniční investoři začínají včas sázet na silnější korunu.

Rozdíl v důvěryhodnosti Prahy a Berlína pohledem finančních trhů klesl na historické minimum. České bondy jsou stále vzácnější. Solidní vývoj státního rozpočtu po většinu roku totiž nenutil vládu pouštět na trh nové emise a jiné to nemá být ani příští rok. Tradiční odbytiště vládního dluhu, české banky, tak začínají strádat.

Banky mají obrovský přebytek peněz

„Banky mají obrovský přebytek peněz, který nedokážou umístit formou úvěrů, nic než za každou cenu nakupovat vládní dluhopisy jim tak prakticky nezbývá,“ uvádí analytik J&T Banky Petr Sklenář. Spolu s masivní poptávkou roste cena bondů a klesá jejich výnos. „Zahraniční investoři rovněž spekulují na očekávané posilování české koruny v roce 2016, až ČNB opustí svůj kurzový závazek,“ dodává Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Evropské bondy nesou po roce polovinu, rozdíly zůstávají

Výnos dluhopisů vydaných vládami unijní osmadvacítky klesl během uplynulého roku v průměru více než o polovinu. Za otřesem na trhu s bondy stojí zejména spekulace investorů, že Evropská centrální banka (ECB) dále zesílí boj s kontinentální recesí. I tak zůstávají mezi důvěryhodností unijních dlužníků propastné rozdíly. Zatímco Německu půjčí investoři za osm desetin procenta ročního úroku, vláda v Aténách si stále musí připravit takřka desetkrát tolik.

„Slabší vývoj evropské ekonomiky znamená rostoucí pravděpodobnost masivnějších nákupů dluhopisů ze strany ECB. Výnos bondů tak napříč Evropou plošně klesá,“ vysvětluje Petr Hlinomaz z BH Securities. Pro vlády celé řady zemí starého kontinentu však zůstává získání půjčky na finančních trzích stále velmi drahé. Vedle Řecka nepřetékají investoři důvěrou ani vůči Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku či Maďarsku. Ve všech těchto případech se vlády musejí připravit na roční úrok atakující čtyřprocentní hranici.

Slabší vývoj evropské ekonomiky znamená rostoucí pravděpodobnost masivnějších nákupů dluhopisů ze strany ECB

Ostrý propad evropských výnosů kontrastuje s relativně stabilním úročením amerických či britských dluhopisů, které investorům obdobně jako před rokem nesou vysoko přes dvě procenta. „Zatímco ekonomika eurozóny v lepším případě stagnuje a ECB se snaží zaplavit trh novými eury, americká ekonomika pozvolna nabírá na síle a Fed svá podpůrná opatření naopak odbourává,“ konstatuje Tomáš Holinka z Moody’s Analytics. Obrat v trendu evropských výnosů by podle expertů přinesl růst úrokových sazeb ve Spojených státech, který se prý ale v nejbližším půlroce dá očekávat jen stěží.

Aktuální výnos desetiletých vládních dluhopisu (v %)
Německo0,82
Česko0,87
Francie1,18
Itálie2,38
Španělsko2,16
Řecko8,13

Pramen tradingeconomics.com