„Ležáky“ L-159 mají konečně kupce. Američané nabízejí půl miliardy

L-159 v hangáru Aera Vodochody

L-159 v hangáru Aera Vodochody Zdroj: E15 Stepan Bruner

Armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných bitevníků L-159, oznámil dnes novinářům ministr obrany Vlastimil Picek. Ministerstvo obrany o to usilovalo řadu let.

Americká firma Draken International má zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři pro náhradní díly. Cena kontraktu se bude pohybovat od 434 milionů do 516 milionů korun. Záležet bude na vybavení jednotlivých strojů. Vojenské letectvo má k dispozici celkem 72 podzvukových bitevníků z Aera Vodochody. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno.

Picek věří, že se obchod podaří dovést do zdárného konce, řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci. Smlouva se bude skládat ze dvou částí. Firma Draken International má nejprve odebrat prvních 12 letuschopných bitevníků a dva na náhradní díly. Pokud bude s jejich technickým stavem spokojena, využije opci na další stejně velký „balík“ podzvukových letadel. „Součástí připravovaného kontraktu jsou opravy a modifikace L-159 spolu s uzavřením strategického obchodního partnerství firem Aero a Draken,“ dodal mluvčí Aera Petr Řehoř.

Základní cena každého z nabízených letadel je 15,5 milionu korun. Cena stroje se může navýšit o 1,4 milionu v případě, že bude mít funkční radar. Pokud kromě radaru bude v provozu i radiolokační výstražný přijímač, může se cena vyšplhat o 3,4 milionu. Opce je ve smlouvě proto, že jsou bitevníky zakonzervovány ve speciálních obalech, a americká společnost si tak nemůže před koupí první várky zkontrolovat jejich technický stav.

Ministerstvo obrany návrh na schválení kontraktu předloží vládě v demisi nejpozději ve druhém prosincovém týdnu, uvedl Picek. Pokud s ním kabinet bude souhlasit, bude smlouva podepsána v lednu a v březnu by se mohla uskutečnit první dodávka nepotřebných letadel do USA.

Draken International působí na území Spojených států. Dodává letadla pro simulace vzdušných bojů. Jejích služeb využívá americké vojenské letectvo. Aero věří, že v ní může získat partnera na americkém kontinetu, který by mohl pomoci v prodeji L-159 do Střední a Jižní Ameriky.

Bitevníky L-159
Podzvukové bitevníky L-159 vyvinula v devadesátých letech společnost Aero Vodochody. Česká armáda jich za více než 50 miliard korun pořídila dvaasedmdesát, později se ukázalo, že bezpečnostním silám stačí pouze čtyřiadvacet letounů.
Zbylé stroje český stát zakonzervoval (roční údržba stojí 30 milionů korun) a deset let je neúspěšně nabízel po celém světě. K nelibosti Spojených států je nabízel Bolívii, z obchodu sešlo proto, že avionika letounů je amerického původu a USA vývoz do znepřátelených zemí embargují. Zřejmě nejblíže prodeji se zbytné bitevníky přiblížily před rokem, kdy ministerstvo jednalo o obchodu s Irákem, nakonec bezvýsledně. Na jaře se pokusilo i o dražbu jednotlivcům včetně výstředních miliardářů, nabídky byly ale příliš nízké.