Lidé šetří na zdravotní péči

Výdaje na zdravotní péči v Česku v roce 2010 meziročně klesly o necelá tři procenta na 284,1 miliardy korun. Z toho domácnosti daly 41,9 miliardy, zhruba o 1,3 miliardy méně než v roce předchozím. Víc ale daly za zubaře a volně prodejné léky.

Úsporná opatření vlády mírně zbrzdila dosavadní růst - za deset let stouply celkové výdaje téměř o 94 procent a výdaje domácností více než trojnásobně. Uvedla to Vladimíra Kalnická z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Z dat také vyplynulo, že nejvíc stoupají náklady na nemoci oběhové soustavy, za deset let téměř čtyřnásobně, a že zdravotní péče o ženy je dražší než o muže. Tři čtvrtiny výdajů veřejného zdravotnictví hradí zdravotní pojišťovny, jejich výdaje za deset let stouply o 85 procent, loni oproti roku předchozímu o tři procenta klesly. Podle Kalnické se to ale pacientů nedotklo, méně peněz šlo na provoz pojišťoven.

V roce 2010 bylo v Česku devět zdravotních pojišťoven, staraly se o téměř 10,4 milionu klientů a vydaly téměř 214 miliard korun. Na péči daly v průměru na jednoho muže 19 505 korun a na jednu ženu 21 738 korun. Výdaje domácností se přehouply nad hranici 40 miliard v roce 2008, kdy byly zavedeny regulační poplatky. V roce 2010 dosáhly 26 miliard.

„Od roku 2009 poklesly o více než 12 procent výdaje domácností na léčebnou péči zahrnující převážně ambulantní péči. Z toho vyplývá, že velká část domácností omezila svá vydání za nadstandardní materiály a péči,“ shrnula Kalnická. Za regulační poplatky v roce 2010 daly domácnosti 5,6 miliardy korun, je to o tři procenta méně než v roce předchozím. Přispělo k tomu zrušení poplatků u lékaře pro děti od dubna 2009 i omezení nadbytečných návštěv v ordinaci. Domácnosti daly v roce 2010 nejvíc, 48 procent, za poplatky za recept, 27 procent za návštěvu lékaře a 22 procent za hospitalizaci. Poplatky za pohotovost tvořily tři procenta.