Lidé v kancelářských profesích rezignovali na růst mezd. Strachují se o práci

Zaměstnanci v kancelářských profesích tlačí na růst mezd nejméně za poslední léta

Zaměstnanci v kancelářských profesích tlačí na růst mezd nejméně za poslední léta Zdroj: profimedia.cz

Nudná práce bez seberealizace je dlouhodobě nejčastějším faktorem ukončení pracovního poměru kancelářských profesí. V loňském roce činil jeho podíl na výpovědích 37 procent. Uplynulý pandemický rok ale posunul na čelní místo jiný důvod, 38 procent výpovědí zaměstnanců zapříčinily organizační změny. 

Vyplývá to z dat personálně-poradenské společnosti mBlue, která se za sedm let dotazovala více než 10.000 uchazečů o práci.

U organizačních změn jde o meziroční nárůst o 14 procentních bodů. K výraznějšímu poklesu přitom došlo u výpovědí dohodou (meziročně o devět bodů) i u výpovědí ze strany zaměstnance (o šest bodů). Nízká mzda je pro kancelářské zaměstnance dlouhodobě spíše okrajovým faktorem, v loňském roce byla důvodem výpovědi jen u tří procent.

V loňském roce se dostaly na nejnižší hodnoty průzkumu i faktory jako výpověď z důvodu nespokojenosti se mzdou, nemožnosti povýšení, špatné atmosféry ve společnosti nebo konfliktů s nadřízenými.

"Společně s dalšími daty to vytváří jasný obraz toho, že lidé vnímají nejistotu a mají obavy ze ztráty zaměstnání. Jsou tak ochotni přivřít oči i nad věcmi, které by je za normální situace k výpovědi přiměly," uvedla "marketingová manažerka mBlue Michaela Břehovská.

Faktor nudy a nemožnosti seberealizace má za dobu našeho sledování vzestupnou tendenci, až na loňský specifický rok. "Je tedy zřejmé, že kancelářští zaměstnanci, kteří se rekrutují z řad středoškoláků a vysokoškoláků, očekávají výzvy, jsou zvyklí vzdělávat se a chtějí být motivováni," upozornila Břehovská.

I přes státní podporu a dotační programy byla řada společností v loňském roce donucena snížit výdaje, některé firmy přestaly být životaschopné a svou činnost ukončily, vysvětlil organizační změny jako důvod změny práce generální manažer mBlue Kamil Mahovský.

Dopad pandemické situace na trh práce potvrdila tisková mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká: "V průběhu roku 2020 jsme byli nuceni přistoupit k sedmiprocentní redukci stavu. V letošním roce ale žádné takové masivní propouštění již neočekáváme," podotkla.

Kvůli neshodám s nadřízenými odešlo loni 15 procent dotázaných, z důvodu neumožnění kariérního růstu sedm procent, špatná atmosféra ve firmě byla motivem výpovědi pro šest procent a nízká mzda pro tři procenta respondentů. Ve všech těchto faktorech šlo o meziroční pokles a nejnižší čísla za sedmileté období sběru dat. To potvrzuje obavy zaměstnanců z budoucnosti a jejich vůli udržet si stabilní zaměstnání v době nejistoty co nejdéle.