Lidovci: ANO neplní koaliční smlouvu

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Zdroj: CTK

S velmi tvrdým vysvědčením pro hnutí ANO jdou na koaliční radu politici KDU-ČSL v čele s předsedou Pavlem Bělobrádkem. Podle dokumentu o plnění koaliční smlouvy, který má E15.cz k dispozici, jsou pozadu zejména resorty vedené ministry za hnutí ANO a lidovci je za to otevřeně kritizují. Například plnění koaličního programu ministerstvem dopravy komentuje KDU-ČSL slovy: „Naprosto tristní výsledek plnění programových priorit v této oblasti.“

Lidovcům konkrétně vadí nedostatečná stabilizace finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury. I kvůli tomu chybí více peněz na stavby silnic a dálnic. Celkově však ministerstvo dopravy vedené nejdříve Antonínem Prachařem a poté Danem Ťokem nedokázalo dodnes splnit většinu z koaličních priorit včetně urychlení a zjednodušení přípravy klíčových dopravních staveb. Jediným přijatým opatřením v této oblasti je zvýšení výkupních cen pozemků z loňského roku.

Dosud se například nepodařilo omezit ničení silnic a dálnic přetíženými kamiony, přesun přepravy nákladů ze silnice na železnici. Ministerstvo především tápe v budoucnosti mýtného systému. Dosud se k dalšímu rozvoji mýta podařilo pouze sestavit pracovní skupinu.

Čerpání fondů

Lidovci se do hnutí ANO opírají i v oblasti čerpání evropských fondů. Podle připomínek KDU-ČSL nedokázalo ministerstvo pro místní rozvoj příliš zefektivnit celý systém. Podle odhadů Ministerstva vedeného Karlou Šlechtovou ze začátku ledna 2015, se v roce 2014 nevyčerpalo devět miliard korun, letos to může být i podstatně horší.

Nakonec by se mohlo jednat až o desítky nedočerpaných miliard. „Přijatá strategie do čerpání operačních programů se ukazuje jako nedostatečná,” tvrdí v dokumentu o plnění koaliční smlouvy lidovci.

Náročné papírování

KDU-ČSL kritizuje rovněž resort životního prostředí, zejména program Nová zelená úsporám. Nová zelená úsporám musela být prodloužena do konce roku, místo původního konce září. I tak se dostupné peníze nevyčerpaly.

„Pro příjemce dotace nebyly podmínky dostatečně výhodné, protože s dotací spojená administrativa často přesahovala nákladově dotaci. Případně aby bylo dosaženo podmínek dotace, muselo být pořízeno tak drahé vybavení, že návratnost v podobě úspory byla časově delší než reálná životnost těchto zařízení,“ uvádí lidovci.

Nelíbí se jim ani resty ministerstva financí vedeného Andrejem Babišem. Za nedostatečnou považují analýzu odvodů zaměstnanců a OSVČ. „Komise ministerstva financí složená z akademiků nepodává žádné zprávy. Neplní tak svůj cíl, kterým má být spolupráce a výměna informací na expertní úrovni,” vytýká Babišovi KDU-ČSL.