Lidovci chtějí změnit způsob přepočítávání volebních hlasů na mandáty

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný
2
Fotogalerie

Nynější systém oslabují malé strany a posiluje vítěze, říkají lidovci, kteří nyní připravují návrh zákona, kterým by se změnil současný způsob přepočítávání volebních hlasů na mandáty. „Máme připravenou změnu volebního zákona. Způsob přepočtu hlasů na mandáty, tzv. d´Hondtova metoda zavedená v dobách opoziční smlouvy, výrazně znehodnocuje hlasy voličů,“ řekl poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle tohoto systému totiž vítězové voleb v praxi potřebují na jeden mandát méně hlasů a tím pádem dostávají v poměru více mandátů. Hnutí ANO například v loňských sněmovních volbách potřebovalo na jeden mandát poslance 19 tisíc hlasů voličů, naopak Starostové potřebovali na mandát 43 tisíc voličů. Metoda má za cíl napomoci jednoduššímu tvoření koalic tím, že posiluje silné strany.

„Jde nám o opuštění d´Hondtova systému, který bonifikuje vítěze, a nahradit ho Hagenbach-Bischoffovou metodou s určitými modifikacemi, která bude více reflektovat poměrnost,“ dodal Výborný.

Na stejném návrhu nyní pracují i Piráti, kteří pro záměr hledají podporu dalších stran. „Východiska lidovců jsou prakticky shodná s naším záměrem,“ řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Menší strany jsou spíše pro, ostatní jsou zatím zdrženliví. „Jako konzervativní politik nejsem pro to, abychom připravovali jakékoli změny volebních zákonů,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Poslanci se kromě toho zabývají dalšími záměry na změnu volebního systému, od zavedení jednokolové volby do Senátu po přímou volbu starostů a hejtmanů. Poslanci také musí projednat vládní návrh zákona, kterým se mění hranice senátních volebních obvodů.