Lízal z ČNB: Intervence neukončíme skokově, ale pozvolně

Lubomír Lízal

Lubomír Lízal Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Ukončení režimu devizových intervencí nebude skokové, ale pozvolné, ekonomika se totiž přizpůsobuje nové měnové hladině. Tvrdí to člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal. Režim, kterým banka od loňského listopadu udržuje kurz poblíž 27 korun za euro, podle něj potrvá nejméně do začátku roku 2015.

Faktory ekonomické krize podle Lízala odeznívají. „Oslabení kurzu koruny přispělo v České republice k odvrácení deflačních rizik, zatímco v zahraničí je toto téma stále živé,“ uvedl Lízal. Upozornil na to, že letošní inflace bude v Česku nejnižší za poslední dekádu.

Český statistický úřad minulý týden uvedl, že meziroční inflace zůstala v březnu stejná jako v lednu a únoru, tedy 0,2 procenta. Proti únoru nevzrostly v březnu ceny vůbec. Centrální banka (ČNB) zahájila v listopadu intervence kvůli obavám, aby nenastala deflace, tedy pokles spotřebitelských cen.

O tom, že režim devizových intervencí bude pokračovat minimálně do konce letošního roku, již v březnu po setkání s vedením OECD, potvrdil guvernér České národní banky Miroslav Singer.

OECD naznačila, že by centrální banka mohla upustit od devizových intervencí dříve, než je horizont měnové politiky, tedy šest čtvrtletí. Intervence ČNB zahájila loni v listopadu.

Zabránit hrozící deflaci

„Z našeho hlediska trvá předpoklad, že zůstaneme v režimu intervencí po celý letošní rok. Je to i proto, že inflační čísla v tuto chvíli nenaznačují žádné překvapení směrem k vyšší inflaci, spíše naopak,“ uvedl Singer.

Současná prognóza ČNB počítá prozatím s koncem intervencí nejdříve na počátku příštího roku. Intervenční režim počítá s udržováním kurzu koruny nad hranicí 27 korun za euro. ČNB zahájila intervence proti posílení koruny s cílem zabránit hrozící deflaci. I OECD v dnes prezentované zprávě doporučuje setrvat v současném nastavení měnové politiky, dokud neodezní riziko deflace.

Pozitívní výhled

OECD očekává podle výhledu v letošním roce růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,3 procenta. Aktuální prognóza je stejná jako loni v listopadu. OECD zároveň doporučuje udržet neutrální rozpočtovou politiku.