LOK: Vládě dáváme dva měsíce, jinak hrozí další protesty

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel Zdroj: ctk

Lékařské odbory dávají vládě dva měsíce na vyřešení situace kolem platů zdravotníků. Trvají na slíbeném přidávání. Jinak budou jednat na svém sněmu 24. dubna o případných protestech. Novinářům to dnes řekl šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. V pátek se s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) setká a závěry dnešní porady LOK mu sdělí.

Na zvýšení platů se loni s lékařskými odbory dohodl ministr pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Původně se mělo od ledna přidávat o deset procent. Heger koncem roku ale uvedl, že se kvůli nepříznivé ekonomické situaci od ledna zvednou příjmy o 6,25 procenta.

Peníze zaměstnancům přidaly letos jen státní nemocnice, kterým to ministr nařídil. Zařízení v krajích na to prý nemají. Premiér Petr Nečas se s odbory dohodl na analýzách toho, zda jsou na růst mezd v úhradové vyhlášce peníze. Podle Hegera jsou, podle odborářů a nemocnic chybějí.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že když jde zvyšování platů ve fakultních nemocnicích, které dostanou od zdravotních pojišťoven za léčení o dvě procenta víc, mělo by jít i v krajských nemocnicích, kterým dají zdravotní pojišťovny za léčení o pět až šest procent víc.

K analýzám Engel uvedl, že by se měly provést v deseti až 15 nemocnicích a měly by být hotové do konce března, aby se k nim mohli ještě do dubnového sněmu vyjádřit členové LOK. Nemocnice pro analýzy může vybrat ministerstvo, mohou je navrhnout odbory, mohou se třeba i losovat, řekl Engel. Zástupci odborů by sami šetření neprováděli, ale dohlédli by na to, aby experti dostali pro analýzy všechny potřebné materiály.

Pokud propočty ukážou, že ve vyhlášce peníze na zvýšení platů nejsou, měla by se podle odborů změnit tak, aby v ní peníze na platy byly. Odbory chtějí, aby byly účelově vázány na mzdy, takže by je nemocnice nemohly použít třeba na úhradu závazků nebo na investice.

Podle memoranda by příští rok měly platy lékařů dosáhnout 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. To by jim měl podle odborů garantovat zákon, část pro lékaře už mají připravenou, pro sestry se musí zpracovat. Platové tabulky by se tak vztahovaly na všechna zařízení, která mají peníze z veřejného zdravotního pojištění.

Případnou podobu protestů nechtěli dnes odboráři upřesnit. Už dříve uvedli, že hromadné výpovědi jako loni při protestní akci zatím neplánují.