LOM Praha koupí za více než dvě miliardy letouny L-39NG od Aera Vodochody

Podzvukový letoun L-39NG

Podzvukový letoun L-39NG Zdroj: LOM Praha

Podzvukový letoun L-39NG
Podzvukový letoun L-39NG
3
Fotogalerie

Státní podnik LOM Praha koupí čtyři podzvukové letouny L-39NG od Aera Vodochody. Zaplatí za ně včetně například pozáruční podpory nebo vybavení 2,1 miliardy korun. Informace o zakázce vzala na vědomí vláda v navržené podobě, řekl na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Stroje, o které LOM Praha dlouhodobě usiluje, budou sloužit k výcviku vojenských pilotů, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský.

„Předpokládaná hodnota zakázky bude činit 2,1 miliardy korun, z čehož 1,3 miliardy bude tvořit pořízení vlastních letounů. Zbytek ceny se pak bude skládat ze souvisejících produktů a služeb a zejména z pozáruční podpory, jejíž cena je garantována až do roku 2028,“ uvedl mluvčí. Cenu podle něj ověřil znalec. Smlouva bude podepsána v nejbližší době a první letadlo by státní podnik měl obdržet 27 měsíců od začátku účinnosti smlouvy.

Kromě letounů státní podnik dostane speciální a výškovou výstroj, prostředky pro přežití, úvodní výcvik pilotů a pozemního personálu, pozemní vybavení, počáteční sady náhradních dílů a spotřebního materiálu, systémy pro plánování a rozbor letů a pozemní výcvikový systém.

Český proudový letoun Aero L-39NG

Video placeholde
• VTM.cz

LOM Praha zajišťuje mimo jiné výcvik českých armádních pilotů ve svém pardubickém Centru leteckého výcviku (CLV). „Piloti nyní cvičí na letounech L-39C, kterým v příštích dvou letech skončí technická životnost,“ uvedl Petr Michenka ze sekce rozvoje sil ministerstva obrany. Podle Táborského bude letoun využíván pro základní, pokračovací a základní bojový výcvik, při kterém se pilot učí principům použití proudových letounů při plnění bojových úkolů.

„Podzvukový proudový letoun se dlouhodobě v rámci Armády ČR jeví jako vhodný mezistupeň mezi vrtulovým letounem pro základní výcvik a nadzvukovým letounem,“ uvedl náčelník štábu velitelství vzdušných sil David Schreier. Podle něj obdobně při výcviku pilotů taktického letectva postupují i další alianční státy. Poukázal na nižší provozní náklady podzvukových letadel.

O náhradě cvičných proudových L-39C se mluví několik let. Zakázkou na nákup nových strojů se už v roce 2019 zabývala vláda, dokončit se ji ale dosud nepodařilo.