Loni unesení Češi v Libanonu chtějí po státu odškodné 40 milionů

Armádní policisté hlídkují u vojenského letiště v  pražských Kbelích, kam přiletěl vládní airbus s pěticí Čechů unesených v Libanonu.

Armádní policisté hlídkují u vojenského letiště v pražských Kbelích, kam přiletěl vládní airbus s pěticí Čechů unesených v Libanonu. Zdroj: CTK

Tajné služby mohly našemu únosu zabránit, tvrdí čtyři z pěti loni unesených Čechů v Libanonu. Muži nyní požadují po státu odškodnění dohromady 40 milionů korun. K žádosti o odškodnění se nepřidal vojenský zpravodajec Martin Psík.

Informace přinesl Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Muži zmizeli loni v červenci v libanonském údolí Bikaá, do Česka se vrátili počátkem letošního února. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sdělil České televizi, že unesení mají žádat o odškodnění organizátory své cesty, a ne stát.

„Ministerstvo financí obdrželo na konci července žádost o náhradu nemajetkové újmy vzniklé čtyřem poškozeným v souvislosti s jejich únosem v Libanonu. Každý z nich si nárokuje náhradu ve výši deset milionů korun. Poškození ve věci požadují zmiňovanou újmu v důsledku nesprávného úředního postupu,“ řekl ČRo mluvčí úřadu Michal Žurovec. Žádost sice přišla na ministerstvo financí, podle Žurovce by o ní ale měli rozhodovat úředníci ministerstva vnitra.

Pohřešovaní Češi (zleva): Jan Švarc, Adam Homsi, Martin Psík, Pavel Kofroň, Miroslav DobešPohřešovaní Češi (zleva): Jan Švarc, Adam Homsi, Martin Psík, Pavel Kofroň, Miroslav Dobeš | CTKPohřešovaní Češi (zleva): Jan Švarc, Adam Homsi, Martin Psík, Pavel Kofroň, Miroslav Dobeš

Stát ale podle ministra vnitra vynaložil maximální úsilí, aby se unesení muži mohli vrátit domů. „Za to si (stát) zaslouží poděkování, nikoli žalobu,“ sdělil ČT. „Pokud si zachránění rukojmí myslí, že mají nárok na peníze, ať se obrátí na ty, kteří zorganizovali jejich dobrovolnou cestu,“ doplnil.

„Trpěli jsme závažnými chorobami, jeden z nás bral před únosem šest léků na srdce a kardiovaskulární choroby a tam mu dávali jenom aspirin. Trpěli jsme i psychickými potížemi,“ řekl ČRo jeden z unesených, překladatel z arabštiny Adam Homsi. Únosci podle něj při vyjednávání řekli české straně, že pokud nevyhoví požadavkům, prodají unesené Čechy radikální organizaci Islámský stát.

"Stát selhal"

Unesení, vedle překladatele Homsiho také advokát Jan Švarc a dvojice novinářů Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, podle ČRo v žádosti napsali, že stát při řešení jejich únosu selhal. Argumentují, že kdyby české tajné služby lépe spolupracovaly, nemuselo k incidentu vůbec dojít. Civilní rozvědka podle nich totiž měla informaci, že se plánuje nějaká forma odvety za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl v Česku Fajádovým advokátem.

V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států.

199 dní v zajetí
18. července 2015 Libanonský list The Daily star napsal, že na východě Libanonu zmizelo pět českých občanů ve věku 25 až 47 let. Server iDnes.cz napsal, že libanonská média si všímají i souvislosti pohřešovaných Čechů a trojice údajných spolupracovníků teroristů, kterou v roce 2014 zadrželi v Praze.
19. července 2015 Rozhlasová stanice Voice of Lebanon oznámila, že řidič taxi, z něhož zmizelo pět Čechů, je bratrem muže zadrženého v Praze pro podezření ze spolupráce s teroristy.
20. července 2015 Jeden z pohřešovaných v Libanonu je podle libanonského listu L ́Orient-Le Jour vysoce postavený činitel bezpečnostních složek. Deník se odvolal na dobře informovaný vojenský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Zbytek skupiny tvořili dva novináři jindřichohradecké televize, advokát a tlumočník.
12. srpna 2015 V Libanonu jednala česká delegace, jejíž součástí byl náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek nebo šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
22. září 2015 Pražský městský soud i napodruhé povolil vydání trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy do USA. Údajnou trestnou činnost podle doplněného dokazování nevyprovokovali američtí agenti a záruky ze strany USA, že obvinění nebudou podrobeni nelidskému zacházení, jsou dostatečné. Podle libanonské agentury NNA kauza souvisí s červencovým únosem pětice Čechů.
7. října 2015 Právo napsalo, že pětice Čechů je naživu. České bezpečnostní složky o tom údajně dostaly důkazy přes prostředníky. Stále více pravděpodobným důvodem únosu je podle zdroje deníku snaha Libanonců o výměnu jejich krajana Alího Fajáda sedícího v české vazbě, nebo alespoň zamezení jeho vydání do USA.
14. prosince 2015 Pražský vrchní soud potvrdil přípustnost vydání údajných spolupracovníků teroristů Alího Fajáda, Faouziho Jabera a Chálida Marabího do USA. Konečný souhlas s extradicí musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).
1. února 2016 Ministerstvo zahraničí uvedlo, že pětice unesených Čechů je na svobodě a v pořádku. Nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti.