Lustrační zákon už ČSSD nevoní. Lidovci se bouří

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (ilustrační foto)

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Koalici čeká další roztržka. Část poslanců sociální demokracie chce podpořit KSČM v její snaze zrušit lustrační zákon. To by však lidovci považovali za porušení koaliční smlouvy. Hnutí ANO tvrdí, že se ke komunistům nepřidá.

„Klub ČSSD nebude hlasovat jednotně. Lustrační zákon není předmětem koaliční smlouvy, takže naše hlasování nemůže v koalici vyvolat napětí,“ řekl předseda socialistických poslanců Roman Sklenák. Dodal, že pro bude menší část klubu. Zrušení normy je podle něj také vzhledem k odporu dalších stran prakticky vyloučeno.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek označil návrh KSČM za zcela nepřijatelný. „Zákon má stále smysl a měl by nadále platit,“ konstatoval. Pokud by sociální demokraté a ANO zrušení normy podpořili, Bělobrádek by to považoval za obejití KDU-ČSL jako koaličního partnera.

„Nemáme žádné závazné stanovisko. Nicméně z logiky věci předpokládám, že zrušení lustračního zákona nepodpoříme,“ reagoval předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Na druhé straně se shoduje se Sklenákem, že v koaliční smlouvě se nikde nepíše o tom, že vládní strany budou proti zrušení lustračního zákona.

Nedotknutelný zákon pro KDU-ČSL

I když Bělobrádek připustil, že koaliční smlouva se o lustracích nezmiňuje, zákon je pro jeho stranu principiální záležitostí. „Takže by naši partneři neměli pro komunistický návrh hlasovat,“ míní Bělobrádek. Bělobrádkův postoj je v rozporu s nedávným hlasováním v Poslanecké sněmovně, kde KDU-ČSL podpořila přijetí služebního zákona v prvním čtení. Byla to podmínka prezidenta Miloše Zemana, aby šéf ANO nemusel jako ministr financí dokládat, že se nezapletl s komunistickou Státní bezpečností.

Proti návrhu na zrušení zákona se ohradil i předseda opoziční ODS Petr Fiala, tento záměr se prý shoduje s cíli vlády. Komunisté to vidí zcela opačně. „Zákon dávno pozbyl smysl. Je koulí na noze dalšího demokratického vývoje,“ uvedl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Koalice rovněž po včerejšku pokročila v rozhovorech o náměstcích. ČSSD si prosadila svého zástupce na ministerstvu financí. Jeho jméno a oblast, za niž bude zodpovídat, oznámí premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka do jednoho až dvou týdnů. Sobotka to uvedl po jednání se šéfem státní pokladny a lídrem ANO Andrejem Babišem. Jiří Peřina, kterého strana až dosud navrhovala, se už o post náměstka ucházet nebude.

Šance Šabatové se zvýšily
Hnutí ANO se přidalo k ČSSD. Poslanci obou stran podpoří jako kandidátku na veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou. Komunisté a občanští demokraté budou mít při volbě ombudsmana, na něhož kandiduje také Stanislav Křeček, volné hlasování. Volba se uskuteční na únorové schůzi Poslanecké sněmovny, která začala včera.