Luxusní chomutovská vila známá z korupční kauzy je na prodej

Luxusní vila Mannesmann

Luxusní vila Mannesmann Zdroj: rscs.cz

Jedna z nejhonosnějších chomutovských vil je na prodej za 22 milionů korun. Villa Mannesmann se nedávno dostala do centra pozornosti kvůli korupční kauze v Regionálním operačním programu Severozápad, jehož ředitel Petr Kušnierz spolu se svými komplici od několika podnikatelů, kteří usilovali o eurodotace, vybíral statisícové úplatky.

Do hledáčku vyšetřovatelů se v rámci vyšetřování korupční kauzy dostala i majitelka villy Mannesmann Milena Pucholtová. Ta podle soudu Kušnierzovi a jeho spolupracovníkům v roce 2010 zaplatila za to, že jí pomohou získat eurodotaci ve výši patnácti milionů korun na rekonstrukci vily, která měla sloužit jako penzion.

O 625 tisíc korun, které Kušnierzovým komplicům zaplatila však kvůli špatně napsanému projektu přišla. Navíc následně byla spolu s dalšími dvěma podnikateli obviněna z uplácení. Verdikt zněl dva roky vězení s podmínkou na čtyři roky a pokuta 150 tisíc korun. Vrchní soud jí ale trest na počátku letošního roku zmírnil tím, že jí odpustil pokutu.

„Paní Pucholtová nás přesvědčila, že naletěla podvodníkům. Už takhle jim zaplatila 625 tisíc korun, a to je dostatečný trest,“ vysvětlil soudce Vrchního soudu Jiří Lněnička. Pucholtová se hájila tím, že obvinění jí slibovali společný podnikatelský projekt, který by přilákal více klientů. Ona sama podle svých slov žádný úplatek nezaplatila, ale složila svůj podíl.

Penzion pro fotbalisty

Villa Mannesmann, která se nachází ve vilové čtvrti Chomutova nedaleko rekreační části s kamencovými jezery donedávna sloužila jako penzion, ale v posledních letech se majitelce nedařilo přilákat klienty. V nedávné minulosti ji navštěvovali zejména turisté z Německa a čeští hosté, kteří stáli o větší komfort - oblíbená údajně byla zejména mezi fotbalisty české reprezentace.

„Cena, za kterou je vila nyní nabízena, je k jednání,“ říká Lukáš Eichler, makléř Realitní společnosti České spořitelny. Vila je na prodej včetně nábytku a dokonce i původních lustrů. Podle Eichlera nemovitosti tohoto typu zůstávají v nabídce delší dobu než se je podaří prodat. „Oslovovali jsme také potomky rodu Mannesmannů v Německu, kteří by k nemovitosti mohli mít vztah,“ říká Eichler.

Slavní továrníci

Pucholtová a její manžel, kteří se po roce 1989 stali restituenty, vilu v roce 1995 koupili za částku kolem 40 milionů korun. Předtím vila několikrát měnila majitele. Naposledy ji vlastnil miliardář Petr Lukeš, ukrývající se před českými soudy na Floridě. Objekt tehdy sloužil jako záruka za milionové bankovní úvěry, manželé Pucholtovi ho koupili v rámci konkurzního řízení.

Název domu se váže se váže k bratřím Maxovi a Reinhardovi Mannesmannům, podnikatelům a vynálezcům, kteří v Chomutově roku 1870 vybudovali válcovnu trub. Ve vile z roku 1905 sice nikdy nebydleli, ale jde o nejhonosnější budovu, kterou ve městě postavili. Bratři, kteří továrny budovali také v Německu a ve Velké Británii řídili své impérium z Düsseldorfu a v Chomutově pobývali jen mimořádně. Po většinu času tak přepychová vila sloužila jako služební byt pro ředitele chomutovské továrny.

V éře socialismu vila sloužila jako kancelářská budova. Zahrada s okrasnými dřevinami pak utrpěla tím, že celou její polovinu zabrala nová správní budova Vodohospodářských staveb.