Luxusní hodinky a předražené jazykové kurzy. NKÚ si posvítil na ministerstva

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Pictures

Nejvyšší kontrolní úřad si vzal do hledáčku hospodaření ministerstev zdravotnictví, kultury a spravedlnosti, a úředníci z toho moc dobře nevyšli. V době, kdy by si měl dle vlády každý utahovat opasek, si nadělovali luxusní hodinky a předražené jazykové kurzy. Nešetřilo se například ani papírem.

Kontroloři prověřili celkem 95,7 milionu korun, které ministerstva využila v letech 2010 a 2011 mimo jiné na nákupy materiálů, věcných darů nebo právních a dalších služeb. Podívali se například i na investice resortů do jazykového vzdělávání svých zaměstnanců.

Například ministerstvo zdravotnictví v roce 2010 investovalo přes jeden milion korun do individuální jazykové výuky pro 20 lidí, o rok později si pak stejnou sumu rozdělilo už jen 18 úředníků. Šlo přitom o dvě třetiny všech peněz určených na výuku jazyků.

„Mohu potvrdit, že tato informace se zakládá na pravdě. Ministerstvo zdravotnictví má na rozdíl od některých úřadů velmi intenzivní styky se zahraničím. V tomto případě se jednalo o individuální konverzační výuku, která byla velkého hodinového rozsahu,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Doplnil, že cena konverzační výuky byla 348 korun za hodinu, což je prý nižší cena, než měla řada jiných úřadů. „Rádi bychom tyto náklady snižovali, na podzim vypíšeme na tento typ výuky výběrové řízení. Předpokládáme, že hodinová cena bude ještě nižší než ta stávající,“ konstatoval Sršeň.

Ministerstva utrácela i za občerstvení nebo věcné dary. Resort spravedlnosti v letech 2009 a 2010 nakoupil 34 kusů luxusních hodinek za celkem 393 tisíc korun. Do konce kontroly jich dvacet rozdal. Ministerstvo přitom nebylo vždy schopno podle kontrolorů NKÚ jednoznačně doložit, kdo je dostal.

Pochybnosti budily i investice do některých právních služeb. Resort spravedlnosti například zaplatil za poradenství pro PPP projekt výstavby věznice s ostrahou v Rapoticích téměř 25,5 milionu korun. Projekt byl přitom v roce 2011 vládou ukončen, aniž by bylo dle NKÚ kopnuto do země.

:

Prověrce se nevyhly ani náklady na údržbu vozového parku či útrata úřadů za kancelářské potřeby a papír. Rekordmanem je v tomto směru ministerstvo spravedlnosti, které v roce 2010 nakoupilo 25 balíků papíru na jednoho zaměstnance. Jeden obsahuje 500 listů.

Faktem podle NKÚ ale je, že i přes některé alarmující okolnosti se ve většině kontrolovaných oblastí projevily úsporné snahy a náklady na služby či materiál meziročně většinou klesaly. A například ceny úklidu a mytí oken si ministerstva dokázala vyjednat výhodnější, než je průměrná cena těchto služeb zveřejněná ČSÚ.

Přesto se i zde najde velké ale. „Ministerstvo kultury akceptovalo a uhradilo faktury od dodavatele za úklidové služby a nákup hygienických potřeb bez podrobného rozpisu prací a bez dodacích listů na hygienické prostředky. Z předložené dokumentace nebylo kontrolou možné ověřit konkrétní předmět a rozsah plnění podle uzavřené smlouvy,“ zmiňuje zpráva, již vypracoval člen NKÚ Jan Vedral.