Luxusní nemocnice pro 26 lidí. Víc Čechů léčbu protony za rok nepotřebuje

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Podle nové analýzy je Protonové centrum vhodné pro ještě méně pacientů, než se zamýšlelo. Pouhých 26 českých pacientů ročně by mělo jednoznačný prospěch z protonové terapie zhoubných nádorů, již soukromé centrum nabízí. U ostatních diagnóz chybí důkazy o prospěšnosti léčby.

Analýzu metodou HTA zpracoval tým 12 vědců z Masarykovy univerzity v Brně s lékaři na objednávku VZP. Protony se podle analýzy hodí jen pro oční melanomy, dětské nádory nervové soustavy a chordom – vzácný nádor na lebce či pánvi.

„Protonová terapie má nejspíš největší opodstatnění u dětských mozkových nádorů. Ačkoli rozsáhlejší důkazy z klinických studií chybí, důvody pro užití terapie jsou přesvědčivé,“ uvádí studie.

Protonové centrum vede s VZP spor o platnost smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2006, podle které by VZP měla centru platit každý rok miliardu za léčbu 1600 pacientů.

Centrum vybudovali soukromí investoři za 3,5 miliardy korun v areálu nemocnice Na Bulovce. Protonové ozařování je silnější než klasické fotonové a nepoškozuje tkáň za nádorem. O úhradě léčby pro konkrétního pacienta dnes rozhodují odborníci v Komplexních onkologických centrech.

VZP posílá na proton pacienty do Mnichova. V říjnu VZP navrhla centru smlouvu, jež počítá se zhruba 150 pacienty za sto milionů ročně. Kvůli uzavření původní smlouvy o smlouvě budoucí padlo loni obvinění z trestného činu.

Manfred Herbst: Protonovou terapií je možné léčit každý nádor