Malostranský hřbitov žádá o pomoc EU. Potřebuje 40 milionů

Malostranský hřbitov na Smíchově

Malostranský hřbitov na Smíchově Zdroj: http://www.malostranskyhrbitov.cz/

Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Dominanta Malostranského hřbitova, hrob pasovského biskupa Leopolda Leonharda Raymunda hraběte Thun-Hohenstein
4
Fotogalerie
Jeden z nejstarších pražských hřbitovů oživí evropské peníze. Malostranský hřbitov na pražské Bertramce potřebuje na celkovou renovaci 40 milionů korun, o které bude žádat v Bruselu. Praha totiž do oprav příliš investovat nechtěla.

Jeden z nejstarších, nejkrásnějších, ale také nejzdevastovanějších hřbitovů v Praze žádá o peníze na úpravu terénu, či opravu pomníků. „Správa pražských hřbitovů podala v letošním roce žádost o dotaci z Evropské unie na celkovou revitalizaci hřbitova,“ potvrzuje Luděk Sefzig, mluvčí Městské části Praha 5.

Správcem Malostranského hřbitova je Hlavní město Praha, o údržbu se stará Správa pražských hřbitovů. Na stav hřbitova založeného v 17. století ale pražská radnice moc nemyslela. „Až v posledních letech je prováděna postupná revitalizace areálu spočívající zejména v úpravě zeleně, osazení nového mobiliáře, na jaře byly zahájeny restaurátorské práce u dělící hřbitovní zdi,“ říká Sefzig.

Starobylé pomníky a umělecké plastiky jsou však stále ve špatném stavu, některé z nich ani není vidět, protože se skrývají pod nánosem půdy, sutiny a všudypřítomného břečťanu. Na Malostranském hřbitově jsou přitom pochované významné pražské osobnosti.

Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov, byl založený na historickém území Košíř a pohřbívalo se na něm až do roku 1884. Malostranský hřbitov býval nazýván hřbitovem národního obrození, ovšem jeho vznik souvisí s morovou epidemií, která Prahu postihla v roce 1680. Když se kvůli ní přestalo pohřbívat uvnitř měst, začal opět sloužit jako městský hřbitov, a to pro Malou Stranu a Hradčany. Během let tu spočinuly ostatky nejen prostých farníků z těchto pražských měst, ale byla tady pohřbena celá řada významných osobností různých oborů.

V současnosti veřejnosti nepřístupný hřbitov by po přidělení evropské dotace mohl být lákadlem pro turisty. „Může zde vzniknout park s naučnou stezkou, hřbitov se stane i místem pro školní exkurze,“ plánuje Sefzig.

David Stejskal: Lidé si myslí, že hrobníka může dělat každý