Manažer má na zlatý padák nárok. Zemanův názor experti nesdílejí

Klaus-Dieter Beck, bývalý generální ředitel OKD

Klaus-Dieter Beck, bývalý generální ředitel OKD Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Ostravska pozastavil nad tím, že bývalý ředitel OKD Klaus-Dieter Beck dostal loni při svém odchodu ve dvou tranších zlatý padák v celkové výši 300 milionů korun. Becka označil za neúspěšného manažera a přijetí takové odměny by podle jeho názoru mohlo skončit i před soudem. Experti z justice oslovení serverem E15.cz Zemanův námět nevidí jako reálný.

Zeman se na tiskové konferenci ve Fulneku pozastavil nad tím, že bývalý ředitel OKD Beck, jenž rozhodl o nákupu zbytečně drahých těžebních strojů z Německa, které se nyní musí za třetinovou cenu prodávat, protože se nevejdou do slojí, dostal na odchodu ve dvou tranších zmíněný zlatý padák 300 milionů korun.

„Nevím, jestli takto neúspěšní manažeři mají dostávat takové zlaté padáky,“ uvedl prezident. Podotkl, že takto nadsazené odměňování lze považovat za určitou formu tunelování společnosti. Jeho právníci mu prý řekli, že přijetí takového padáku je proti dobrým mravům, což může mít i právní důsledky.

Rozhodují akcionáři

„Stávající právní úprava obchodního zákoníku vychází ze skutečnosti, že o odměňování členů představenstva rozhoduje v akciové společnosti valná hromada akcionářů. Nad rámec odměny, na kterou má člen představenstva nárok z titulu smlouvy o výkonu funkce, či vnitřního předpisu, může společnost členům představenstva poskytnout další odměnu se souhlasem valné hromady,“ řekl k problému na dotaz E15.cz za ministerstvo spravedlnosti ředitel tiskového odboru Robert Schuster.

Jak dodal, takovou odměnu však společnost nevyplatí, jestliže výkon funkce člena představenstva zřejmě přispěl k nepříznivým hospodářským výsledkům společnosti, anebo při zaviněném porušení právní povinnosti v souvislosti s výkonem funkce.

„V případě, že společnost i přesto odměnu vyplatí, vznikne zde bezdůvodné obohacení na straně člena představenstva a společnost může chtít plnění zpátky,“ dodal Schuster.

Problém však může být podle ministerstva spravedlnosti právně velmi složitý. Záleží totiž, z jakého titulu odměna členovi představenstva náleží.

„Pokud se jedná o odměnu, která je vyplácena z titulu rozhodnutí valné hromady, může být v souladu s příslušnými ustanoveními napadnuto toto rozhodnutí valné hromady. Usnesení valné hromady nemůže napadnout zaměstnanec, ale například jiný člen představenstva, společník nebo člen dozorčí rady,“ vysvětlil.

K Zemanovu názoru se ministerstvo spravedlnosti striktně nevyjádřilo, přesto míní, že dostat Becka kvůli zlatému padáku před soud zřejmě možné nebude.

„Z útržkovitých informací, které máme, však nelze jednoznačně říci, zda je v konkrétním případě obdobný postup možný, či nikoliv. Žádnou možnost postupu v trestněprávní rovině nevidíme,“ uvedlo MSp.

Ani soudci to nevidí jako reálné

Obdobný názor má i první viceprezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová. „K posouzení případu mi chybí dostatek konkrétních informací. Obecně mohu odpovědět, že v soukromé firmě bez jakékoli účasti státu by bylo stíhání takového zlatého padáku před soudem velmi těžko reálné,“ řekla E15.cz Zemanová.

„Bylo by to možné, pokud jednání naplnilo podstatu trestného činu. Tam už ano,“ dodala viceprezidentka Soudcovské unie ČR.

Ani ona si nedovede představit, že by v případě zlatého padáku pro Becka uspěli zaměstnanci OKD například v civilní žalobě. „Mají se zaměstnavatelem uzavřenu pracovní smlouvu a pokud je plněna, nemají důvod k žalobě. Jde o pracovně-právní vztah,“ uzavřela Zemanová.

Jediným akcionářem OKD je společnost New World Resources N.V, registrovaná v Nizozemském království.

Čtete také: